Index Vakbarát Hírportál

Feljelentést tett az önkormányzat a normafai fakivágások miatt

2020. május 1., péntek 10:48

Engedély és bejelentés nélküli környezetkárosító fakivágás miatt feljelentést tett a hegyvidéki önkormányzat. A Normafához közeli telek az MTA tulajdona, ahol a korábbi elvadult állapotokat akarták rendezni.

A Hegyvidéki Önkormányzat feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a XII. kerületi Csillagvizsgáló útnál engedély és bejelentés nélkül történt környezetkárosító fakivágások miatt, jelezte a polgármesteri hivatal. Hozzátették: az érintett terület a zöldfelületi rehabilitáció egyik kiemelten fontos része, ezért fontosnak tartják, hogy a felelősség feltárásával az ügy mielőbb lezárulhasson.

Megdöbbentő látvány fogadja a Gyermekvasút mellett sétálót a Normafa közelében, a nemrég kialakított új elkerülő úttól nem messze. Egy hatalmas területen szinte minden növényzetet kiirtottak, munkagépek dolgoznak, csak néhány idősebb fa és egy magányos, furcsa vityilló áll az új pusztaság közepén, írtuk nemrég.

Mint kiderült, a letarolt telek a Magyar Tudományos Akadémiáé. A tulajdonos ráunt, hogy az erdei részen hajléktalanok vetették meg a lábukat, mindent összeszemetelve, ezért tereprendezést tartottak. 

Már akkor lehetett tudni, hogy az önkormányzat szerint túlzott mértékű irtás történt a területen, amit előzetesen egyeztetni, engedélyeztetni kellett volna, és mérlegelték, hogy ennek jogi következményei legyenek. A mérlegelés után ezek szerint megszületett a döntés.

(Borítókép: Növényirtás a Normafánál 2020. április 22-én. Fotó: Bődey János / Index)

Rovatok