Index Vakbarát Hírportál

Orbán: Októberben-novemberben jöhet a járvány második hulláma

2020. május 1., péntek 08:25

A következő napok legfontosabb kifejezése a szigorú menetrend és a fokozatosság lesz, mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádiónak adott interjújában.

Szerinte a vírus itt van, vakcina pedig egyelőre nincs, nincs rá garancia, hogy a vírus magától elpusztul vagy elmegy, ezért a védekezést nem lehet feladni.

Megismételte azt is, hogy az eddigi tapasztalatok szerint az idősekre a legveszélyesebb a fertőzés, rájuk, illetve a fővárosra külön szabályokat kell alkotni. Ezért maradnak fent a kijárási korlátozások Budapesten és Pest megyei járásokban, míg vidéken védelmi intézkedéseket, könnyebb szabályokat vezetnek be.

Magyarország azt kijelentheti - kellő büszkeséggel -, hogy az első csatát megnyerte, mondta. Időt nyertünk, és az egészségügy is felkészült. Ha hirtelen újra nagy hullámban terjedne a járvány, akkor nincs olyan település az országban, ahol valaki azt gondolhatja, hogy ellátás nélkül marad.

Az életet viszont újra kell indítani szerinte, mert ez a "bunkerélet" nem működhet sokáig:

így élni, amit a védekezés kikövetelt tőlünk, hosszabb távon nem lehet.

Itt jön be a képbe Ausztria, a mi úgynevezett laborunk. Az ottani döntéseket és tapasztalatokat építi be Orbán az itthoni védekezésbe. De már a cseheket is figyelik.

Ha sikerül Budapesten a halálozási arányt csökkenteni, akkor nem fognak habozni abban, hogy a fővárosban is lazításokat vezessenek be. 

Orbán azt is mondta, a vírus nem ment el, a járványügyi szakemberek, orvosok többsége azt mondja, olyan világjárvány, aminek egy hulláma volt, nem létezik, tehát lesz második hullám.

A nyáron lelassulhat a járvány, de számítanak arra, hogy jön a második október, november környékén

- tette hozzá. Azt nem tudják megmondani, hogy kisebb vagy nagyobb lesz-e ez a második hullám.

Támadások nyugatról és keletről

Meggyőződése Orbánnak, hogy létezhetnek összeesküvés-elméletek a világban. Abban biztos volt, hogy amikor már látszódott, egy európai kiterjedésű járvány előtt járunk, "megjelennek majd a pénzügyi befektetőktől és spekulánsoktól azok a pénzügyi javaslatok", amik arról szólnak, hogyan kell finanszírozni ezt a válságot. Orbán abban is biztos volt, hogy nem olyan javaslatok kerülnek majd elő, aminek mi leszünk a haszonélvezői.

Akkor lepődött volna meg igazán, ha ezek között a befektetők és spekulánsok között nem jelent volna meg Soros György, akinek a terve szerint "hetedíziglen" fizethetnének az országok Orbán értelmezése szerint. (A "második Soros-tervről" itt írtunk bővebben.) De Magyarország "ebből a levesből" nem kér, köszöni szépen. De közben meg szerinte ezért bírálják, diktatúrázzák az országot, mert a sarkára áll.

Orbán szerint időközben kiderült, a határidő nélküli rendeleti kormányzást lehetővé tevő törvény nem megy szembe az uniós joggal és előírásokkal, ezért aztán 

óránként, vagy legalábbis naponta kellene fogadni az elnézést kérő leveleket, bár nem számítok arra, hogy így lesz

- mondta a miniszterelnök.

A nemzetállamok függetlenségének felszámolásáért "élet-halál harc folyik", ez pedig a nemzeti kötődésüket elhagyó liberálisok célja.

A nyugati támadások után a keletiekre tértek át, méghozzá arra, hogy miután a román parlament alsóháza kedden hallgatólagosan elfogadta Székelyföld autonómia-statútumát, a román elnök, Klaus Johannis azzal vádolta meg az ellenzéki Szociáldemokrata pártot, hogy vissza akarják adni a magyaroknak Erdélyt.

Orbán erre azt mondta, ő tiszteletreméltó embert ismert meg Johannisban, de "ilyen mondatokat a legrosszabb antidemokratikus, zavaros időszakokban sem hallottunk Romániából", pedig már "harmincvalahány éve űzöm az ipart". Orbán kivárja, hogy ezek csak rossz mondatok, vagy van mögöttük rossz szándék is. Az elédobott kesztyűt akkor veszi fel, amikor kell, de egyelőre a jó kapcsolatokra kell törekedni.

A hadseregbe is toboroz a kormány

Lesznek szilánkszerű biztató hírek, de az egész összkép nem lelkesítő, mondta a gazdasági válságról Orbán. Magyarország több válságon átment már, a 2008-as gazdasági válság akkori kezelése adja most neki a tapasztalati alapot a segítséghez.

Akkor is azt tette, hogy kiválasztották a legfontosabb szempontot, a "vezércsillagot", amihez igazítani lehetett a többi lépést. Minél bonyolultabb egy helyzet, annál inkább a döntő momentumra kell összpontosítani, amivel a legnagyobb hatást lehet kifejteni egy vergődő gazdaságra. Ez a munkahelyek kérdése, mondta Orbán. 

Ha van munka, akkor van esély

még akkor is, ha valaki nem olyan munkát végez, mint amilyet szeretne, és nem is annyi fizetésért. Személyes garanciát vállal azért, hogy annyi munkahelyet hoznak létre, amennyit a vírus elvett, mert ezt Orbán saját maga irányítja. Majd ennek részleteiről is beszélt.

Három hónap álláskeresési támogatás után jár három hónap jövedelempótló támogatás, amiből nem lehet megélni, ismerte el Orbán. Ezért kínálnak mást is mellé vagy ehelyett:

Nehéz lesz, nem akarom azt mondani, hogy ott folytatódik az élet, ahol abbahagytuk

- mondta Orbán, de vannak eszközeink. A kulcskérdés szerinte az összefogás, mert a munkaadókra, munkavállalókra, befektetőkre és a kormányra is szükség van. Ezt akarja létrehozni, a cél a teljes foglalkoztatás. Orbán szerint viszont van egy különbség 2008-hoz képest: nem csak a gazdaságot, hanem az életet is újra kell most indítani.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok