Index Vakbarát Hírportál

400 órára növelnék a túlórát a hadseregben

2020. május 3., vasárnap 14:58

Élesítik a túlóratörvényt a hadseregben, ahol az eddigi 300 óra helyett négyszáz órára emelték az egy naptári évben megkövetelhető túlóra számát - írta az Mfor.hu egy kedd este benyújtott , a honvédek jogállását is érintő  salátatörvény alapján. Ráadásul

a túlszolgálat ráadásul több is lehet: egyrészt, kivették az eddigi 300 óra előtt álló „legfeljebb” szót, másrészt, a vészhelyzetben végzet pluszmunka nem is számít bele ebbe a keretbe.

Erről az április 16-i kormányrendelet döntött.

Nehezíti a helyzetet, hogy az időkeret alkalmazása esetén a munkáltatói jogkört gyakorló a túlszolgálatot nem előre rendeli el, hanem annak időtartamát az időkeret lejártakor állapítja meg.

A terhelés már így is komoly, a mostani veszélyhelyzetben a katonák heti szolgálatteljesítési ideje heti hatvan óra lehet. A honvédek jogállásáról szóló törvény szerint általános szolgálati rendben heti 40 óra, készenléti jellegű beosztásban pedig heti 54 óra volt eddig a szolgálatteljesítési idő. 

Az egyéni képviselői indítványként, így társadalmi egyeztetés nélkül benyújtott, majd a kormánytöbbség által 2018 végén megszavazott, az ellenzék nyomán rabszolgatörvényként ismertté vált törvény a munkáltatónak abban is nagy könnyebbséget okoz, hogy a túlórák elszámolási idejét egy évről három évre növelték. 

Rovatok