Index Vakbarát Hírportál

Müller: Stabilizálódik a napi tíz körüli halottak száma

2020. május 4., hétfő 11:25

A védekezés új szakaszába léptünk, a járvány viszont továbbra is zajlik, kezdte az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóját Müller Cecília országos tisztifőorvos. Ebben a helyzetben fokozottabb óvatosságra van szükség, ezért a területi különbségekről részletesebb adatokat fognak közölni, így megújult a kormányzati tájékoztató oldal. 

Ezután Müller elismételte a hétfő reggeli adatokat, miszerint 3035-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma az országban, ebből 2054 aktív beteg. Meghalt újabb 11 idős beteg, ezzel 351-re emelkedett az elhunytak száma, 630-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek 63 százaléka, a halottak 79 százaléka, a gyógyultak 51 százaléka budapesti vagy Pest megyei. 1027 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 55-en vannak lélegeztetőgépen. 

Azokat nevezik gyógyultnak, akik negatív eredménnyel távoznak az intézményekből, nincsenek tüneteik, de azokat is, akik tünetmentesen végigvészelték a tizennégy napos házi karantént, magyarázta az országos tisztifőorvos. Az ellátórendszerből nem esik ki senki, minden pozitív esetről tudnak Müller szerint, a halottakat is felsorolják a kormányzati oldalon. Úgy tűnik, az elhunytak napi száma „stabilizálódni látszódik” tíz körül, tette hozzá. Egyensúlyban vannak a számok Müller szerint. 

Az operatív törzs sajtótájékoztatójának élőjét itt nézheti vissza, ha továbbgörget, folytatódik a cikk.

Müller Cecília: Az egészségügyi ellátás fokozatosan újraindul - az operatív törzs május 4-i tájékoztatója

Több intézkedés kezdődik el ma, ami arra int, hogy még szorosabban figyeljük a számok változását, és hogy azonnal észleljék, amint beavatkozásra van szükség, mondta.

Az egészségügyi ellátás fokozatosan újraindul, ezek rendkívüli óvatos lépések Müller szerint, de minden adat arra mutat, hogy kiegyensúlyozott helyzetben vagyunk, így van lehetőség az újranyitásokra. A sürgősségi ellátás nem változik. A háziorvosi, gyerekorvosi, védőnői, fogászati, járóbeteg-vizsgálat, az egynapos ellátások, a rehabilitációs és transzplantációs beavatkozások, valamint a nem közfinanszírozott magánellátásokra vonatkozó rendeletek változnak meg a mai naptól. 

Ez viszont nem jelenti azt Müller szerint, hogy az élet visszaáll a járvány előtti állapotba, csak elkezdődik az ellátás bővítése.

Elismételte, hogy telefonon kell bejelentkezni a háziorvoshoz, mert egyszerre csak négy ember lehet bent a rendelőben, így tehát csak előre egyeztetett időpontban lehet megjelenni az orvosnál. 

Kiss Róbert rendőr alezredes emlékeztetett arra, hogy a kijárási korlátozások érvényesek maradtak Budapestre és Pest megyére, de vidéken újraindul lassan az élet. Ezután adatokat közölt:

Sajtókérdésekre adott válaszok:

Az Index két kérdéssel fordult hétfőn az operatív törzshöz, amikre nem kaptunk választ:

(Borítókép: Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.)

Rovatok