Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek a 2018-as Kossuth téri tüntetés néhány résztvevője ellen

2020. május 4., hétfő 09:38

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt a mai napon három ember ellen nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságon - közölte Keresztes Imre főügyész.

Keresztes a vádiratra hivatkozva azt írta: a 2018 decemberi Kossuth téri tömegdemonstrációkon – az egymástól elkülönülten – részt vevő vádlottak a Parlament épületének védelmére felsorakozott rendőri sorfalba különböző tárgyakat – köztük üveget és pirotechnikai eszközt – dobtak, amelyekkel eltalálták a rendőröket, valamint azért, hogy a sorfalat áttörjék, testükkel meglökték a rendőröket, akik ettől hátratántorodtak.

"A vádlottak ezen erőszakos magatartásukkal jogszerű eljárásukban akadályozták a rendőröket, akik a biztosítási intézkedés körében előírt feladataikat emiatt csak megnehezítve tudták ellátni" - írja közleményében Keresztes Imre főügyész.

Keresztes a közleményében emlékeztetett arra, hogy nyomozó ügyészség hasonló ügyekben korábban több ember ellen emelt vádat, amelyek közül a bíróság eddig négy ügyben hozott ítéletet. Az előkészítő üléseken a vádlottak beismerték bűnösségüket és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. A bíróság két esetben egy év alatti börtön fokozatú, végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre, míg egy esetben pénzbüntetésre ítélte a vádlottakat, amely ítéletek ellen a vádképviseletet ellátó ügyész súlyosabb büntetés kiszabása végett jelentett be fellebbezést.

A bíróság egy vádlottat – az ügyészi indítványnak megfelelően – egy év börtön fokozatú, végrehajtásában kettő év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre ítélte, amely a kihirdetés napján jogerős lett.

Az ügyészség a most benyújtott vádirataiban azt kéri, hogy a bíróság a vádlottakkal szemben – figyelemmel a veszélyhelyzet ideje alatt érvényesülő egyes eljárásjogi rendelkezésekről szóló kormányrendeletre – tárgyalás nélkül, büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárásban hozzon döntést. 

A hivatalos személy elleni erőszak bűntettének alapesete egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A 2018. decemberi kormányellenes tüntetéssorozat a negyedik Orbán-kormány intézkedései ellen kialakult politikai jellegű megmozdulás, melynek közvetlen előzménye a túlóratörvény benyújtása, valamint a december 12-i országgyűlési ülésnap volt. Ezen a napon az Országgyűlésben a Jobbik, az MSZP, az LMP, a DK és a Párbeszéd képviselői a törvényhozást sípolással, kiabálással, papírszórással és az elnöki pulpitusra való feljutás megakadályozásával zavarták meg, hogy ezzel akadályozzák a szavazást. A következő napokban több utcai tüntetés is zajlott. 

(Borítókép: Tüntetés a Kossuth téren 2018. december 14-én. Fotó: Huszti István / Index)

Rovatok