Index Vakbarát Hírportál

Egy férfi azzal fenyegetőzött, hogy kirúgatja a veszprémi ápolókat, ha nem látják el beteg apját mások előtt

2020. május 5., kedd 10:47

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki fenyegetéseivel kórházi dolgozók munkájába avatkozott, és utasításainak teljesítésére kényszerítette őket, írja az ügyészség közleményében. 

A vádirat szerint a 47 éves elkövető apját 2017 szeptemberétől 2019 februárjáig kezelték az egyik Veszprém megyei kórházban, ahova a férfi rendszeresen bejárt látogatni, de annak szabályait nem tartotta magára érvényesnek. 2018 februárjától erőszakos, durva fellépésével,

kirúgatással fenyegetőzve rendszeresen beleavatkozott a nővérek munkájába, miközben elvárta és kikényszerítette, hogy az apja ápolására a többi beteghez képest és akár a kárukra aránytalanul több időt fordítsanak.

A nővérek abban a tudatban, hogy befolyásos emberről van szó, tartottak tőle.

A vádlott az egyik alkalommal az ebédosztást végző nővért utasította, hogy azonnal hagyja abba munkáját, és cserélje ki apja lepedőjét. A nővér hiába mondta, hogy elfoglalt, a férfi már nem először fenyegette, így a nővér attól félve, hogy elveszíti állását, kicserélte a lepedőt. Miután a feladathoz egy másik munkatársának a segítsége kellett, a betegek ebédeltetése teljesen leállt.

Más alkalommal a férfi egy olyan osztályos nővért utasított apja azonnali ellátására, aki épp egy olyan beteget látott el, aki rosszul volt. A nővér hiába kért türelmet, az elkövető felszólította, hogy nyomban induljon, a sértett pedig állása elvesztésétől tartva otthagyta a másik beteget.

A vádlott 2018 decemberében az éjszakai szolgálatot egyedül ellátó, és épp gyógyszerelosztást végző nővért utasította, hogy azonnal menjen be az apjához, és lássa el. Mivel a férfi korábban már többször az állása elvesztésével fenyegette, a sértett nem mert ellentmondani, és munkáját félbehagyva eleget tett a felhívásnak.

A férfi apját 2018 őszén az addigi aktív osztályos helyről a krónikus osztályra akarták áthelyezni, mire a vádlott a kórház igazgatójának megfenyegetésétől sem riadt vissza, és közölte, ha bármi történne apjával, annak beláthatatlan következményei lesznek, ellehetetleníti a munkáját. Végül nem szállították át, hanem a beteg kórtermét alakították át krónikus kórteremmé.

Az ügyészség a férfit négyrendbeli közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettével vádolta meg, és indítványozta, hogy kapjon pénzbüntetést. 

Rovatok