Index Vakbarát Hírportál

A matekérettségi megoldásai ma 14 órakor az Indexen

2020. május 5., kedd 07:07

Kedden a matematika tantárggyal folytatódnak az érettségik. A középszintű írásbeli vizsgák 9 órakor kezdődnek, és a diákok 12 óráig oldhatják meg a feladatokat. Az Iskolatévé sorozatunkból már ismerős Csapodi Csaba, az ELTE oktatója 14 órától az Index élő műsorában ismerteti a helyes megoldásokat. A hivatalos megoldókulcs másnap jelenik meg az Oktatási Hivatal honlapján.

A középszintű matematika írásbeli első, 45 perces részében a diákok egy 10-12 feladatot tartalmazó lapot kapnak, amely az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzi.

A II. feladatlapra 135 percet kapnak. Ez a teszt  két részre oszlik. Az A jelű rész három feladatot tartalmaz, a feladatok egy vagy több kérdésből állnak. A B jelű rész három, egymással megegyező pontszámú feladatból áll, amelyből a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető.

Az emelt szintű matematika írásbeli is két részből áll. A diákok tetszésük szerint oszthatják be az időt (240 perc) az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között, és a megoldások sorrendjét is meghatározhatják. Az I. részfeladatsor négy feladatból áll. A feladatok több részkérdést is tartalmazhatnak. A II. részfeladatsor öt, egymással megegyező pontszámú feladatból áll. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhető.

Szakáll helyett borosta

Talán emlékeznek: Csapodi Csaba az Iskolatévé sorozat elején fogadalmat tett, hogy addig nem borotválkozik, amíg nem taníthat újra személyesen diákokat. Aztán elég hamar kiderült, hogy a szakállnövesztés pont egy koronavírus járvány idején nem a legjobb ötlet, Csapodi tanár úr ezért letett a fogadalmáról. Hétfőn azonban azt üzente, hogy egy hete nem borotválkozott, így aki kíváncsi, hogy hogyan nézett volna ki szakállal, az ma szolid borostával láthatja a középszintű feladatok megoldása közben.

Rovatok