Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek a 33 sérülttel járó tótkomlósi buszbaleset ügyében

2020. május 5., kedd 09:33 | aznap frissítve

Tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a 67 éves tótkomlósi férfi ellen, aki 2017 októberében egy busz vezetőjeként okozott balesetet, amiben 33 munkás sérült meg, írja a Gyulai Járási Ügyészség közleményében. 

Az autóbusz tulajdonosának, egy 56 éves mezőhegyesi férfinak, valamint a busz műszaki vizsgáján eljáró vizsgabiztosnak, egy 64 éves szegedi férfinak tömegszerencsétlenséget eredményező, foglalkozás körében elkövetett, gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt kell felelnie.

A közlemény szerint a buszt vezető férfi évtizedeken keresztül, egészen nyugdíjazásáig autóbuszvezetőként dolgozott, munkája során közel 2 millió kilométert vezetett.

A baleset időszakában egy személyszállítással foglalkozó vállalkozó tulajdonát képező autóbusszal munkásokat szállított munkahelyük és lakóhelyük között. Így volt ez 2017. október 06-án is, a férfi reggel 6 óra körül az autóbusszal a 4432. számú úton közlekedett Kaszaper felől Tótkomlós irányába a megengedett 70 km/h legnagyobb sebességet túllépve, 92 km/h sebességgel.

Az autóbuszon ekkor 37 utas tartózkodott. Szemerkélt az eső, a nedves felületű úttest egyébként is töredezett, nyomvályús, kátyús volt. A busz az egyik balra ívelő kanyarban megcsúszott, elvesztette a stabilitását, majd több nagy méretű fának ütközve a jobb oldalára borulva állt meg. A busz utasai közül 33 személy sérült meg, 19-en súlyosan, egy személy pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, és maradandó fogyatékosság alakult ki, másik három személynél az elszenvedett sérülések szintén maradandó fogyatékosságot okoztak. A buszt vezető 67 éves férfi is súlyos sérülést szenvedett, amputálni kellett egy végtagját.

Az ügyészség szerint a buszbalesetet nemcsak az okozta, hogy a sofőr túllépte a megengedett sebességet, hanem a busz nem felelt meg a műszaki feltételeknek. A busz a baleset előtt egy hónappal eredményes műszaki vizsgát tett egy szegedi műszaki vizsgáztató állomáson. A műszaki vizsgára az autószerelő végzettségű tulajdonos és a busz vezetője készítette fel a járművet. A vizsga és a baleset során a jármű különböző típusú első gumiabroncsai nagymértékű kopásuk és elkeményedésük miatt alkalmatlanok voltak arra, hogy a nedves úton közlekedjenek. Az ügyészség szerint mindezt a busz vezetője, a tulajdonos és a vizsgabiztos is látta, de nem rögzítették a rendszerben.

Az ügyészség azt kérte, hogy mindhárom férfival szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki a bíróság, kötelezze őket a nyomozás során felmerült 1,7 millió forintos bűnügyi költség megfizetésére, a buszt vezető férfit pedig tiltsa el a közúti járművezetéstől.

(Borítókép: police.hu)

Rovatok