Index Vakbarát Hírportál

Karácsony kezdeményezte a fővárosi kormányhivatal kizárását a Pesti úti idősotthon vizsgálatából

2020. május 6., szerda 08:58 | aznap frissítve

Karácsony Gergely kedd este nyilvánosságra hozta a Budapest Főváros Kormányhivatala által készített teljes jelentést a Pesti úti Idősek Otthonáról, illetve annak tételes cáfolatát az önkormányzat oldaláról. Karácsony szerint a jelentés hemzseg a hamis és megalapozatlan megállapításoktól.

Karácsony a Facebookján azt is közölte, hogy a részrehajlás és politikai elfogultság miatt kezdeményezi a fővárosi kormányhivatal kizárását a Pesti úti idősotthont érintő vizsgálatokból. „Állunk minden vizsgálat elé, de az csakis elfogulatlan, pártatlan és tényszerű lehet. Titkolnivaló nincs, ezért is hozzuk most nyilvánosságra a kormányhivatal megállapításait és az azokra adott tételes fővárosi választ” – írta.

A cáfolat főbb pontjait a 24.hu összegezte: 

Újabb ellenőrzést indítanak

A kormányhivatal cikkünk megjelenése után reagált Karácsony állításaira.

Azt írtáka, az orvosi jelenlétet célzó korábbi ellenőrzés mellett újabb rendkívüli ellenőrzést indított a kormányhivatal a Pesti úti idősotthonban, ami célzottan a gondozottak megfelelő szakápolására terjed ki.  Az országos tisztifőorvos átfogó vizsgálatot végez az idősotthonban történt tömeges megbetegedések és halálesetek miatt. 

A most indított új ellenőrzés célja kifejezetten a szakápolás helyzetének, személyi feltételeinek és működésének vizsgálata. Azt vizsgálják, hogy az idősotthonban rendelkezésre áll-e a törvényben előírt megfelelő létszámú, végzettségű és munkaképes személyzet, és megfelelő-e a gondozottak ellátása.

Április végén  adtunk hírt arról , hogy a kormányhivatal vizsgálata alapján egymillió forintos büntetést szabtak ki a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott intézményre.

(Borítókép: Mentők a Pesti úti idősotthon területén 2020. április 9-én. Fotó: Huszti István / Index)

Rovatok