Index Vakbarát Hírportál

31 idősotthon érintett koronavírus-fertőzöttséggel az országban

2020. május 6., szerda 12:15 | aznap frissítve

Az operatív törzs szerdai tájékoztatójának elején elmondták a napi adatokban beállt változásokat, illetve a jelenlegi helyzetet, amit ebben a cikkünkben tud elolvasni, megnézni. A sajtótájékoztatót itt tudja megnézni egyben, alant az összefoglalót olvashatja:

31 idősotthon érintett koronavírus-fertőzöttséggel az országban - az operatív törzs május 6-i tájékoztatója

Müller Cecília a járóbeteg-szakellátásról mondott részleteket. Először is elmondta,

kizárólag telefonon előre egyeztetett időpontban lehet igénybe venni járóbeteg-szakellátást.

Fontos, hogy egyeztetett időpont nélkül ne menjünk el szakellátásra, ismételte meg többször a tisztifőorvos, hiszen a cél a találkozások elkerülése. Ha valami miatt nem tud elmenni az időpontra a beteg, jelentkezzen újra be, hogy be tudják osztani a szakrendelésen a betegek fogadását.

A járóbeteg-szakellátásnál először egy szakorvos folytat le telefonon kikérdezést, konzultációt, ez után dönt arról, hogy hogyan irányítja a beteg sorsát. Amikor a telefonos konzultáció elég volt, és megtörtént a tanácsadás, nincs további teendő. A másik esetben esetleg történik gyógyszerrendelés, ehhez szintén nem kell személyes találkozás. A harmadik verzió, amikor nem elkerülhető a beteg vizsgálata, feltétlenül személyes találkozásra van szükség, ilyenkor kell időpontot kérni.

A tanácsokat, a gyógyszerrendelést dokumentálni kell a központi rendszerben a későbbi kereshetőség miatt, és hogy az alapellátó orvos a rendszeren keresztül lássa, hogy szakorvosi beavatkozós, ellátás történt. Fontos hogy az ellátórendszer különböző szereplői tudják, mi történt a beteggel.

Személyes megjelenés

Ha feltétlenül szükséges a személyes vizsgálat, és az időpontra megérkezik az intézménybe a beteg, akkor ott először egy értékelés történik: megpróbálják megnézni az egészségi állapotát a koronavírus-fertőzöttség szempontjából. A beteg, ha nincs neki eleve, védőmaszkot kap. Járványügyi kérdőívet is ki kell töltenie. Ha gyanúsnak találják koronavírus miatt, akkor külön helyiségben történik az ellátása. Ebben a helyiségben speciális védőfelszerelésben látják el a beteget.

A szakellátó orvosnak ilyenkor jeleznie kell az EESZT-rendszeren keresztül akár az alapellátás számára, hogy gyanús beteget látott el, és rendelje meg, vagy kérje az alapellátást végző orvost arra, hogy végeztessen laboratóriumi vizsgálatot a betegen.

Magas kockázatú beavatkozások csak negatív teszttel

A szakmai kollégiumok meghatározták a magas kockázatot jelentő beavatkozásokat. Ezeket akkor lehet csak elvégezni, ha az érkezőnek van negatív laboratóriumi eredménye. Az alapszabály, hogy az az egészségügyi szolgáltató kéri a vizsgálatot, ahol a beavatkozást el fogják végezni. Csak negatív teszttel lehet elvégezni ezeket.

A nem közfinanszírozott ellátásoknál is ugyanezeknek a feltételeknek kell rendelkezésre állniuk.

Ha a fekvőbeteg-ellátás igénybevételére, majd egy tervezhető, de nem sürgős beavatkozásra kerül sor, akkor is mindenképp szükség van egy negatív koronavírustesztre.

Azoknál a beavatkozásoknál, amelyek nem magas kockázatúak, szakellátás keretében vehetők igénybe és helyszíni beavatkozást igényelnek, nem szükséges laboratóriumi vizsgálat.

Tehát összefoglalva:

Kiss Róbert alezredes arról beszélt, hogy 

továbbra is indokoltak a budapesti és Pest megyei kijárási korlátozások,

mert az elmúlt 24 órában regisztrált új fertőzöttek 72%-a innen került ki, és a halottaknál is 10-ből 9.

A kijárási korlátozás megszegésért 460 esetben kellett rendőri intézkedést kezdeményezni az elmúlt egy napban, 107 fővel szemben alkalmaztak feljelentést.

Vidéken 81 fővel szemben alkalmaztak rendőri intézkedést, a szabályszegők általában nem használják a védelmi eszközt a tömegközlekedéseken, mondta Kiss. Békés, Somogy és Zala megyében voltak intézkedések leginkább.

Idősotthonok

Az idősotthonok hatósági vizsgálatairól is beszélt Müller Cecília. Elmondta, a nagy létszámú otthonokban teljeskörűen elvégezték már az ellenőrzést, most a kis létszámúak jönnek. Három szakasz volt: önbevalló kérdőív, majd a nagy létszámú helyszíni vizsgálat, és most a kis létszámúak. Az első szakaszban vizsgálták azokat, ahol már fertőződést kimutatták korábban. Összesített eredmény néhány nap múlva lesz.

31 idősotthon érintett fertőzéssel jelenleg

– mondta a tisztifőorvos, és hozzátette, hogy nagyon széles a sáv, a nagy számoktól egészen az egy-egy esetig.

A Kamaraerdei idősotthonról elmondta, jelenleg 40 pozitív tesztes gondozott van, 9 ápoló érintett a fertőzöttséggel, és 2 fő hunyt el.

A Pesti úti idősotthonnál pedig a járvány kezdete óta összesen 296 fő fertőzöttet regisztráltak, de az nem az aktív betegek száma. 154-en kórházban vannak, ők a negatív lelettel visszamehetnek majd. 26 ápolót érintett a pozitív teszt, 40 fő halt meg, és 41-en meggyógyultak.

Az újságírói kérdésekre adott válaszok:

Az Index ezt az egyetlen kérdést küldte az operatív törzsnek ma, szokás szerint nem kaptunk választ:

Rovatok