Index Vakbarát Hírportál

Gulyás: A budapestiek is elmehetnek vidéki ingatlanjaikba

2020. május 7., csütörtök 11:07 | aznap frissítve

A védekezés második szakaszáról beszélt  Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. A miniszter szerint a fertőzés lassult, csökken az új fertőzöttek száma, de továbbra is látják a területi különbségeket:  Budapesten és Pest megyében 1240 aktív fertőzött van, 726 pedig vidéken.

Gulyás arra kért mindenkit, hogy hordja a szájmaszkot a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban. Ezután megköszönte az önkormányzatoknak az együttműködést.

Gulyás szerint Karácsony Gergely változtatott az álláspontján az utóbbi időben, mert azt várja, hogy Budapesten is újrainduljon az élet. Ezért a kormány várja a főpolgármester levelét, tegye ezt egyértelművé, a kormány nyitott arra, hogy megvitassa, hogyan indulhat újra az élet a fővárosban.

A kormányinfót itt nézheti meg, alább folytatódik a cikk.

Élő közvetítésünk a kormányinfóról (a teljes adás)

A kormány álláspontja világos Gulyás szerint:

Budapestet és Pest megyét is elhagyhatják a lakosok, elmehetnek vidéki ingatlanjaikba,

ilyen értelemben nincs lezárás a főváros/Pest megye és a vidék között, de a biztonsági szabályokat tartsák be. Ezzel lényegében megcáfolta, amit Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő néhány nappal ezelőtt mondott, miszerint nem fér bele, hogy a budapesti vagy Pest megyei vidékre utazzon és ott aludjon.

Az érettségi első szakaszát nehézségek nélkül bonyolították le. Nem volt igazuk azoknak, akik ebben nem hittek, mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a tanároknak, a szülőknek és a diákoknak is köszönetet mondott.

A nagyján, a nehezén túl vagyunk!

− mondta.

Ami a gazdaságvédelmi akciótervet illeti: a vállalkozások számára az Európai Unió lehetővé tette, hogy vállalkozásösztönző beruházásokat nyújtson a magyar kormány. Több mint 50 milliárd forintot tudnak kifizetni, de ennek megemeléséről még dönteni fognak, mondta. Hozzátette azt is, hogy annyi új munkahelyet hoznak létre, amennyit a koronavírus elvesz.

További fontos döntések, hogy

Sajtókérdésekre adott válaszok:

Az Index ezeket a kérdéseket küldte Gulyás Gergelynek:

Rovatok