Index Vakbarát Hírportál

Nem adják vissza a szakdolgozókat az egészségügy újraindításához

2020. május 8., péntek 09:01 | aznap frissítve

Habár a Kásler Miklós által jegyzett rendelkezés értelmében május 4-től már nemcsak sürgősségi, azonnali ellátást igénylő beavatkozásokat lehet elvégezni, hanem újraindulhat az egészségügyi ellátások jelentős része, a Népszava a pénteki cikkében azt írja: Müller Cecília nem engedte vissza a koronavírusos betegek kezelésére átvezényelt egészségügyiseket.

A lap egy Müller Cecília által jegyzett levélre hivatkozik, amit az országos tisztifőorvos a fővárosi és megyei kollégáinak küldött. Az érintettek többek között arra vártak választ Müllertől, hogy visszamehetnek-e dolgozni a 65 év felettiek vagy a krónikus megbetegedésben dolgozó egészségügyisek az ellátásba. Információik szerint erre a tisztifőorvos azt válaszolta: hatályban van Kásler április közepén kiadott utasítása, melynek értelmében saját felelősségükre visszatérhetnek dolgozni, ha a működéshez elengedhetetlenül szükség van rájuk. Ám akkor sem éri őket semmilyen joghátrány, ha ezt nem vállalják. 

Arra a kérdésre, hogy a szakrendelőkből a koronavírusos betegek ellátására átvezényelt egészségügyi dolgozók visszatérhetnek-e eredeti munkahelyeikre, Müller a lap tudomása szerint azt válaszolta: maradniuk kell. A szakrendelők vezetőinek azt javasolta, hogy próbálják megoldani a hiányt helyettesítéssel, vagy szüneteltessék tovább a rendelést. Emiatt a XIV. kerületi szakrendelőben a diabetológiai és fül-orr-gégészeti ellátás valószínűleg szűkebb rendelési időben zajlik majd – mondta a lapnak Nagy Csaba, a kerületi szakrendelő vezetője. 

A lap úgy tudja, körülbelül 70 szakembert, köztük ápolókat, asszisztenseket irányítottak át a Korányi Tüdőgyógyintézetbe. Értesüléseik szerint a dolgozók átirányítása a II., III., V., VI., IX., XIV., XVIII. kerületek szakrendelőit érinti.

Rovatok