Index Vakbarát Hírportál

Kegyetlenül irtják a fákat az eddig őserdőnek nevezett bicikliútszakasz mellett, Keszthelynél

2020. május 8., péntek 19:09 | aznap frissítve

Szomorú látvány fogadta a napokban a Fenékpusztáról Keszthely felé vezető kerékpárút erdei szakaszán járókat. A korábban még árnyas, zöld erdei szakaszon csúnyán letarolták a fákat. Az erről beszámoló képeket több Facebook-csoportban is megosztották, többek közt a Balatoni kerékpárút nevűben:

A 24.hu járt utána a pusztítás okának, megkeresték a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t (NIF) és a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t is. 

A NIF azt válaszolta nekik, hogy a fairtás tőlük független, nincs összefüggésben azzal, hogy megújítják a Balaton-kört.

A Magyar Közút válaszából az derült ki, hogy a keszthelyi mérnökség 2019. végén kezdte el a közlekedést zavaró, úgynevezett "űrszelvénybe belógó" faágak eltávolítását, és a kerékpárút melletti területeken található fákat alaposan megvizsgálták. Majd az országos kerékpárút mentén fekvő területek tulajdonosaival egyeztetve, helyszíni szemléket tartva "az élet- és balesetveszélyes fák ütemezett kivágásáról döntöttek" - írja a 24.hu.

A fakivágást nem Magyar Közút végzi, az érintett területek tulajdonosai külső vállalkozó bevonásával, az általuk meghatározott módon és műszaki tartalommal végeztetik. 

A Magyar Közút szerint a szakmai döntéseket megerősítette az is, hogy egy februári szélviharos időszakban több nagy méretű fa is a kerékpárútra dőlt, és hogy a munkálatok „teljes mértékben az arra közlekedők biztonsága érdekében zajlanak”.

A fairtás Keszthely déli határában történik, a kerékpárút ezen részét szokták őserdőnek hívni az azt használók. Így nézett ki, mielőtt nekiálltak az irtásnak:

Ahogy a 24.hu is említi, hogy a fák kivágása a természet számára a lehető legrosszabbkor, költési és vegetációs időszakban zajlik, a Magyar Madártani Egyesület figyelmeztetése szerint pedig a fák kivágása ilyenkor lassú kínhalált okozhat a kisállatoknak. 

Rovatok