Index Vakbarát Hírportál

46 dolgozó fertőződött meg koronavírussal a tatabányai kórházban

2020. május 8., péntek 08:07 | aznap frissítve

A napi adatok szerint 97 alkalmazott esett ki a munkából, 46 dolgozónál pedig igazolódott a koronavírus-fertőzés a tatabányai Szent Borbála Kórházban – ezt az intézmény közölte a Facebook-oldalán csütörtökön. A megbetegedett dolgozók közül egy fő kórházi kezelést kap, lélegeztetőgépen egyetlen munkatársuk sincs. 

Amint létszámhelyzetünk engedi, az Országos Tisztifőorvos Asszonytól megkérjük az újranyitást. Vélhetően indulhatunk, amint megfelelő számú munkatársakkal rendelkezünk, azaz gyógyulásuk vagy megfigyelésük után visszatérhetnek dolgozni

– írják. 

A kórház április végén közölte, hogy 14 dolgozójánál és több betegnél is igazolódott a fertőzés, és itt dolgozott beteghordóként az a 41 éves férfi, akinek halálához hozzájárulhatott a koronavírus. Müller Cecília később közölte, hogy a kórházban először a dolgozók fertőződtek meg. A május elsejei sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy elrendelte a laboratóriumi vizsgálatokat, a fentiek miatt főképp a kórházi dolgozók körében.

Az országos tisztifőorvos ezzel reagált arra, hogy egy egészségügyi szakértő megosztotta a Facebook-oldalán a Nemzeti Népegészségügyi Központ április 28-i határozatát, amiből kiderül, hogy Müller a tatabányai Szent Borbála Kórházban csak a betegek koronavírus-tesztelését rendelte el, a kórházban dolgozó szakemberekét nem.

A fokozott kockázatnak kitett dolgozók tesztelésével kezdtük meg munkatársaink szűrését április 30-án. A sürgősségi, az intenzív osztály, sebészetek és műtő után tervszerűen naponta 300 főt szűrünk. Így mintegy öt nap alatt tudunk mindenkit tesztelni. A vizsgálatokat hétnaponta ismételjük, a holnapi naptól az első mintavételben résztvevők tesztelése folytatódik. A mintavétel során kollégáink megfelelő védőfelszerelést viselnek. A kórházi dolgozókkal párhuzamosan betegeink szűrését is végezzük, és hazabocsátásuk után szakaszosan zárófertőtlenítjük a kiürült osztályokat 

– írja Facebook-közleményében a kórház.

Rovatok