Index Vakbarát Hírportál

Orbán: Az áprilisi gazdasági adatok brutálisak lesznek

2020. május 8., péntek 07:50 | aznap frissítve

Péntek reggel szokás szerint Orbán Viktor interjút adott a Kossuth rádióban. A miniszterelnök kezdésnek arról beszélt, hogy szép eredményt értünk el az élet újraindításában, de nem szabad átesni a ló túloldalára és úgy tenni, mintha már nem lenne járvány. 

Orbán szerint veszély fenyegeti a politikai döntéshozókat, de az újságírókat is, ugyanis hónapok óta foglalkozunk a járvánnyal, százával olvassuk az elemzéseket, az ember úgy érzi, hogy lassan szakértővé válik, ez pedig nagyon veszélyes.

„Maradjunk a saját kaptafánknál, ne higgyük, hogy virológusok lettünk” – jelentette ki a kormányfő, aki többször kitért arra, hogy a politikusok és az újságírók hagyjanak teret az orvosoknak, tudósoknak, virológusoknak. „Ne higgyük, hogy már jobban értünk hozzá, mint akiknek ez a szakmája” – mondta. 

Brutális visszaesés

Márciusban 5,6 százalékkal esett vissza az ipari termelés, mire Orbán azt mondta, hogy az áprilisi adatok még rosszabbak, „brutálisak lesznek. Szerinte a májusi adatok is rosszak lesznek, viszont ha minden jól megy, a júniusi számok már sokkal jobbak lesznek, mint a májusiak és az áprilisiak.

A kormányfő szerint az elmúlt időszakban „százhatvanegynéhány ezer magyar vesztette el a munkáját „nem csak a koronavírus miatt, ennyien vannak, akik segítséget kérnek az államtól.  

Arról is beszélt, hogy utasította a belügy- és pénzügyminisztert, hogy duplázzák meg a közfoglalkoztatottak számát, a kormány készen áll arra, hogy 200 ezer embernek adjon közmunkát. 

Budapest újranyitása

A főváros és Pest megye újranyitásáról azt mondta, hogy bár ő sietne, a tudósok visszahúzzák a zakóját. „Várjuk meg, hogy a halálozási számok és arányok csökkenjenek, amíg ez nem történik meg, addig óvatosnak kell lenni a budapesti nyitással, amelyről legkorábban jövő hétvégén beszélhetünk – mondta. 

Európában sehol máshol

Orbán szerint a koronavírus idején az ország úgy oldatta meg az oktatást, „mint sehol Európában, „ilyen gyors átállást ilyen kevés zökkenővel sehol máshol sem tapasztalt. 

Szerinte ezután óvatosabbá válhatnak az oktatásról beszélő „véresszájú politikusok, mert kiderült, hogy működik az oktatás, és a pedagógusok is hibátlanul vizsgáztak, a diákoknak pedig csak 3 százaléka mondta le az érettségit. 

A miniszterelnök eközben látja, hogy „az asszonyok el vannak fáradva, jó lenne, ha már visszamennének a gyerekek az iskolába. Arra a kérdésre, hogy kinyithatnak-e az iskolák a szünet előtt, azt mondta, hogy bizonytalan, nem látja ennek feltételeit a szülők és a tanárok oldalról, mivel előbbiek nem adják nagy tömegben a gyerekeiket a jelenleg is nyitva tartó intézményekbe. 

Sok lében fürdött

Van, amikor a védekezés vezetésére fel kell hatalmazni a belügyminisztert vagy az egészségügyért felelős minisztert, ez a helyzet azonban nem ilyen Orbán szerint, aki fontosnak érezte, hogy ezúttal személyesen irányítson. 

Tudom, hogy válság idején hogyan kell védekezni, láttam már árvizet, gazdasági válságot, migránsválságot, "sok lében fürödtem már"

– mondta magáról Orbán. 

Arról is beszélt, hogy bár szép dolog, hogy Szijjártó Péter agilis, és munkabírásban még talán őt is legyőzi, de a kormányfő folyamatos kontroll alatt tartotta a védekezéshez szükséges eszközök beszerzését. 

Mi ismerjük a valóságot, ők nem

Az Európai Néppárt vezető politikusainak írt levélről kijelentette, hogy egyre nehezebb „a médiából megbízható híreket begyűjteni egy másik országban zajló folyamatról, jelen helyzetben pedig „mi ismerjük a valóságot, ők meg nem ismerik – utalt a magyar koronavírus-törvény körül kialakult európai kritikákra. 

Donald Tusk leveléről azt mondta, nehéz eldönteni, mikor hogyan reagáljon az ember, mert normális esetben, ha valakit megrágalmaznak, akkor odamegy és megkéri az illetőt, hogy fejezze be. Amikor ez tizedszer is megtörténik viszont, akkor megrántja a vállát, és nem megy oda többet, mert azt mondja, hogy bolond lyukból bolond szél fúj. 

A nácivitában szerinte nem személyes ügyről van szó, hanem a haza becsületéről. És vannak pillanatok, amikor azt kell mondani, hogy álljon meg a menet. Ilyen ez a mostani is, amikor Magyarországon tízezrek vannak életveszélyben, közben pedig hátulról belénk ütöttek. 

Világossá kell tenni, hogy a magyarokkal nem lehet következmények nélkül kötözködni. Nem felejtünk, rendezni fogjuk a számlát

– jelentette ki Orbán. 

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok