Index Vakbarát Hírportál

Egyetemet vált az Ybl Miklós Építéstudományi Kar

2020. május 11., hétfő 12:09

A Szent István Egyetem helyett az Óbudai Egyetem része lesz az Ybl Miklós Építéstudományi Kar 2020. augusztus 1-jétől. Erről még áprilisban adott tájékoztatást az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Az ITM  felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára akkor azt mondta: az intézkedés elsődleges célja a versenyképesség növelése és a jelenleginél rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet megteremtése a felsőoktatás nemzetközisítése érdekében.

Bódis József szerint a modellváltás példája a Budapesti Corvinus Egyetem volt. Igaz, a most átalakuló intézmények nem szakadnak el az államtól, hanem azzal, mint a felsőoktatási szolgáltatásokat megrendelő szereplővel 15-20 éves keretszerződés és 3-5 éves finanszírozási szerződés keretében alakítják ki a kapcsolatukat. Az államtitkár szerint így növekedni tud az intézmények saját bevételszerző képessége. A "Fokozatváltás a felsőoktatásban" stratégia megvalósulása hat egyetemet érintett:

2020. július 1-jével az egyetemek alapítói és fenntartói jogai a közvetlen állami fenntartás helyett egy kifejezetten erre a célra alapított vagyonkezelő alapítványokhoz kerülnek.

2020. augusztus 1-től további átalakítások várhatók:

Rovatok