Index Vakbarát Hírportál

118 fával kevesebbet kell kivágni egy útépítésnél a fővárosban, miután átnézték a Tarlós idejében elfogadott terveket

2020. május 12., kedd 09:27

"A XVII. kerületi Zrínyi utcai útépítés során több mint 200 fát vágtak volna ki, de a kivitelezés leállítása és a tervek átvizsgálása után a Főkert szakemberei azt állapították meg, hogy összesen 118 darab fát meg tudnak menteni úgy, hogy az útépítés céljai is elérhetőek legyenek" - írja a fővárosi önkormányzat.

Bardóczi Sándor budapesti főtájépítész egy videóban úgy fogalmaz, "ennek az útépítésnek a terveit még Tarlós István főpolgármestersége idején hagyták jóvá, illetve ezek alapján indult el egy kivitelezési közbeszerzés".

A kivitelezés leállítása után átnézték a terveket, a Főkert átvizsgálta a fákat, és az útépítés céljaival összeegyeztethetően 118 darab fa megmentése mellett döntöttek. 72 fát az egészségi állapota miatt kell kivágni, ezek pótlásáról gondoskodni fognak, írja az önkormányzat.

"Minden egyes hasonló tervet, közműtervet, úttervet favédelem szempontjából átvizsgál a fővárosban megalakult favédelmi munkacsoport. Jelenleg kétezer darab fakivágási kérelmet kell áttekinteni. Budapest vezetése minden esetben keresi azokat a megoldásokat, amelyek révén az egészséges fák megmaradhatnak, és csak az egészségi állapot vagy egyéb veszély miatt indokolt fakivágásokat engedi tovább" - írja az önkormányzat.

Rovatok