Index Vakbarát Hírportál

Rázó vízcsap miatt egy háztömböt levágott az áramról az Elmű

2020. május 12., kedd 17:37 | három éve frissítve

Vasárnap egy lakót zuhanyozás közben megrázott az áram egy józsefvárosi társasházban, az Elmű erre lekapcsolta az egész házat a hálózatról. A lakók háborognak, dobálják ki a megromlott ételt a kukába, az önkormányzat földszinti népkonyháján sötétben megy a járvány alatti krízisétkeztetés. Az Elmű szerint követték a katasztrófavédelmi protokollt. Mint kiderült, a teljes vízvezeték ráz.

Háborognak a Magdolna u. 43. szám alatti 45 lakásos társasház lakói, mert már második napja nincs áram az épületben. Vasárnap ugyanis egy első emeleti lakót zuhanyzás közben megrázott az áram a villanybojler hibája miatt, a kiérkező elműs szerelő pedig lekapcsolta az egész épületet a hálózatról.

Kovács Edit, az egyik lakó elmondta, érthetetlennek tartják, miért nem a lakást kapcsolták le külön, ahol még a bojler is külön mérőórán van, miért kellett az egész házat elvágni az áramtól.

Ma már mindenki kidobálta az élelmiszereit a kukába, nem tudnak otthonról dolgozni, egy 90 éves néni egyedül van otthon, vezetékes telefon nélkül!

– sorolta a problémákat, hozzátéve, hogy a házban működik az önkormányzat népkonyhája, ott történik a koronavírus idején a krízisétkeztetés is. Nincs világítás, fűtés, sem meleg víz, amivel el tudnák mosni az edényeket.

A lakók elmondták, hogy az Elmű a visszakapcsolást egy érintésvédelmi vizsgálathoz köti, amit kedden újra el kellett végeztetni annak ellenére, hogy 2018-ban már készült egy a ház felújításakor. Az Elmű szakembere állítsuk szerint úgy ment el, hogy jegyzőkönyvet nem hagyott a lekapcsolásról, a lakók ezért nem tudnak semmilyen kárigényt érvényesíteni a biztosítóknál.

A helyszínen azt tudtuk meg, hogy mivel áramütés ért egy lakót, a protokollnak megfelelően kihívták a mentőket, akik kórházba akarták vinni, de saját felelősségre erről lemondott. A férfi hétfő este volt EKG-kontrollon, mindent rendben találtak nála. Az áramot állítólag kedden visszakapcsolják.

Boross Norbert, az Elmű szóvivője lapunk kérdésére elmondta, hogy a konkrét esetet nem ismeri, de ilyen esetekben nem tehetnek mást, mint követik a katasztrófavédelmi előírásokat. Az pedig az, hogy az érintett lakást, vagy ha azt külön nem lehet, akkor az egész házat lekapcsolják a hálózatról, és csak akkor kapcsolják vissza, ha az ingatlan tulajdonosa által kihívott minősített szerelő nyilatkozatot tesz a veszélyhelyzet elhárításáról. (Az Elmű az ingatlan határáig felelős a vezetékekért.) Boross nem tud olyanról, hogy szakemberüknek, akinek csak a lekapcsolás a dolga, nem a javítás, jegyzőkönyvet kellene erről készítenie, legalábbis akkor biztos nem, ha nincs a közelben a közös képviselő. Az adminisztráció később, a hibaelhárításkor rendeződik.

Mint a lakóktól megtudtuk, a bojlert kedden kijavították, a ház energetikai vizsgálata reggel elkészült, amit le is adtak. A szolgáltató azt az ígéretet adta nekik, hogy soron kívül visszakapcsolják a házat, de azt nem tudni, hogy pontosan mikor (hivatalosan 3 nap a határidő).

Botrány, hogy járvány idején ilyet meg lehet csinálni egy társasházzal, mondta lapunknak Kovács Edit. Hozzátette, hogy most egy dolgot tudnak csinálni: várnak, hogy az Elmű kijöjjön és visszakapcsolja az áramot, hogy majd azután el tudjanak számolni a biztosítóval a költségekről.

Frissítés: Szerda délre áram lehet a házban

Boross Norbert elmondta, hogy kiderült: nem egy bojler, hanem a vízvezeték ráz, ami nagyon rossz, mert bárhol baj lehet a házban, ezért valószínűleg életet mentett a szerelő, aki lekapcsolta az áramot. Hozzátette, hogy a ház által mutatott érintésvédelmi felülvizsgálaton nem volt se pecsét, se aláírás, se a szerelő neve, ezért nem tudták elfogadni.

Boross közölte, hogy a társasház minden lakásában el kell végezni az érintésvédelmi méréseket, ha nem sikerül azonosítani a bejelentéssel érintett lakásban a problémát, illetve ha az érintett lakás leválasztása után végzett ellenőrző érintésvédelmi mérések továbbra is hibát mutatnak. Ez ilyen nagyságú házban 1 fővel 8 óra lenne. Az Elmű szerelők aktív segítségével ez 4 órán belül várhatóan elkészül. A közös képviselő és a lakók aktív együttműködése elengedhetetlen a mérések elvégzéséhez és dokumentálásához. A helyszínen tartózkodó szerelőknek pandémiás védőfelszereléseket is biztosít az Elmű.

Frissítés 2:

Kovács Edit, a ház egyik lakója nem érti, miért mondja azt az Elmű szakembere, hogy nem volt megfelelő papírjuk, ezért átküldte lapunknak a keddi érintésvédelmi minősítő iratot, amin valóban van minden. Hozzátette, érthetetlennek tartja, hogy az Elmű két éve átvette a felújítást, most meg földelési problémára hivatkoznak. 

Az Elmű is kereste lapunkat, és elmondták, hogy a ház földelési rendszerével komoly problémák vannak, újra kell telepíteni, ami elhúzódhat délutánig.

Frissítés 3:

Az ELMŰ délután elküldte lapunknak meddig jutott a hiba felderítésében és elhárításában. Eszerint mivel a mérések szerint a ház ún. földelési rendszere nem felelt meg az életvédelmi előírásoknak, külső szerelő bevonásával próbálták azt kijavítani. Sajnos úgy tűnik, hogy a rendszer olyan állapotban van, hogy a biztonságos visszakapcsoláshoz további, igen jelentős megerősítést igényel. A közös képviselőt ebben (az ő felelősségi körébe tartozó) feladat elvégzésében szakemberekkel segítik.

Az így valószínűleg hosszabbra, esetleg 1-2 naposra nyúló munka alatt sem hagyják a társasházat magára, az ott üzemelő népkonyhát megpróbálják utcai aggregátorral ellátni, és megvizsgálják, hogy van-e olyan beteg, rászoruló az épületben akinél szükség van helyi áramfejlesztőre. A biztonságos visszakapcsolás a lakók saját biztonsága és az ELMŰ törvényi kötelezettségei miatt csak ezen munkák elvégzése után lehetséges.

A társasházban az időközben elvégzett mérések számos, a társaságház, illetve az egyes lakások belső hálózatát érintő, veszélyes szabálytalanságot találtak. Bár ezek elhárítása a közös képviselet feladata, a rendkívüli helyzetre való tekintettel a társasház központi földelésével kapcsolatos munkában is aktív támogatást nyújt a cég a helyzet kiemelten gyors megoldása és a szolgáltatás mihamarabbi visszaállításához. A lakásokon belüli szabálytalanságok behatárolásában is segítenek, de azok elhárítása az érintett lakók feladata lesz.

Az ELMŰ minden társasház üzemeltető figyelmét felhívja, hogy a belső hálózat karbantartása, a rendszeres és időben történő érintésvédelmi ellenőrzések végrehajtása az üzemeltető/közös képviselő törvényi kötelezettsége, melynek elhanyagolása szélsőséges esetben akár súlyos balesethez, áramkimaradáshoz vezethet.

Frissítés 4:

Nem megy minden olyan egyszerűen az áramvisszakapcsolással, mint azt először gondolták. Csoma Gábor, a ház közös képviselője elmondta, hogy kedden a 18 órára megbeszélt találkozón a kiérkező szerelők már egy ELMŰ által bejegyzett villanyszerelő kivitelezői nyilatkozatát is kérték, holott a társasházi vezetékeken semmilyen munkát nem végeztek és plombák érintetlenek voltak. Szerda reggelre kiküldött egy engedéllyel rendelkező villanyszerelőt (nem az ELMŰ küldte) aki leválasztotta a rendszerről azt a lakást, ahol az áramütés történt, és ő is kint volt a helyszínen.

Azzal váltak el az ELMŰ embereitől, hogy ha a szerelő befejezte a munkát és kiállítja a papírokat visszakapcsolják az áramot. Viszont az ELMŰ emberei mérést végeztek a pincei földelésen és nem megfelelő értéket kaptak, ezért nem adták vissza az áramot. Az új szabvány szerint ugyanis már nem jó bekötések javítása, de Csoma szerint ez a budapesti házak 90%-ánál így van.

Az ELMŰ azt is kérte, hogy ahol villanybojler van (36 lakás) legyen felszerelve fi relé, EPH, és a készülékek szabványos bekötése.  Csoma szerint ez a munka heteket venne igénybe, nagyságrendileg 7-8 millióba kerülne, és ez mind a lakástulajdonosok dolga. 

Ezért az ELMŰ Dél-Pesti régiójának vezetőjével megbeszélték, hogy a csütörtökön újabb szondák szerelésével megoldjuk a kívánt földelési értéket. A régióvezető megígérte, hogy ezután visszakapcsolják az áramot. Megértette azt is, hogy a lakásokban a többi munkát a fenti okok miatt nem tudják elvégezni, de a tulajdonosoknak felhívják a figyelmét arra, hogy minél előbb szabványosítsák lakásuk vezetékeit. 

Csoma elmondta, hogy nem a közös képviselet feladata lett volna a feltárt hiányosságok megszüntetése. Ugyanis a társasházi hálózat felújítása két éve megtörtént és azt az ELMŰ kifogás nélkül átvette. A földelés is megfelelő volt a felújításkor. Az új szabvány szerinti átalakításokat pedig még egyetlen épületnél sem végezték el. Ez legfeljebb a most épülő és átadásra kerülő házaknál történik meg. A feltárt hiányosságok a lakásokban voltak. 

Hozzátette: a társasházaknak érvényes Érintés, Tűz és Villámvédelmi okirattal kell rendelkeznie, melynek hat év az érvényességi ideje. A Magdolna utca 43.-as társasházé két éves, mivel a felújításkor készült. A társasház rendelkezik érvényes OTSZ-el is, azaz minden kötelezően előírt dokumentuma meg van.

Rovatok