Index Vakbarát Hírportál

Tizenkét beteget le lehetett venni a lélegeztetőgépről a Szent Lászlóban

2020. május 12., kedd 11:54 | aznap frissítve

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a keddi tájékoztatón azt mondta, hogy holnap lép hatályba az a jogszabály, amely szerint elektronikus úton lehet majd kérvényezni a Magyarországra való belépést. A kérelmeket csak indokolt esetben hagyják jóvá, például ha munkavégzés, egészségügyi vizsgálat, vizsgakötelezettség vagy temetés miatt kérvényezi valaki.

Müller Cecília az ápolók világnapja alkalmából az ápolók köszöntésével kezdte a tájékoztatást, és arról beszélt: tapasztalatból tudja, milyen nehéz a munkájuk, ráadásul a koronavírus-járvány most extra terhet ró rájuk. Az országos tisztifőorvos szerint a gyógyító munka az ápolók nélkül eredménytelen lenne, hiszen ők állnak ott a háttérben, ezért jár a köszönet nekik.

A Szent László Kórházban már 12 beteget tudtak levenni a lélegeztetőgépről.

Ezeknek a betegeknek a többsége idős, de volt köztük egy negyvenes éveiben járó beteg is, mondta Müller.

29 újabb embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 3313 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb négy krónikus beteg. Ezzel 425 főre emelkedett az elhunytak száma, 1007-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból – mondta el Müller Cecília.

Az aktív fertőzöttek száma 1881 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 60 százaléka, az elhunytak 79 százaléka, a gyógyultak 56 százaléka budapesti vagy Pest megyei. 746 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, és 45-en vannak lélegeztetőgépen.

A kedvező eredmények olyan helyzetet teremtettek, hogy lehet változtatni a beutalási renden

Müller Cecília azt mondta, stabilan tartjuk az új fertőzöttek számát, és a kórházi ellátásra szorulók száma fokozatosan csökken, ezért visszatérnek a járvány kezdetén alkalmazott beutalási rendszerhez. Ismét csak az arra kijelölt intézményekben fogják ellátni a koronavírus-fertőzötteket. Jelenleg 35 fekvőbeteg-intézményben ápolnak koronavírusos betegeket, a visszarendeződéshez újabb centralizációra van szükség.

A Dél-Pesti Centrumkórház és a Korányi az a két intézmény, ahol a javaslat szerint ezentúl elhelyezhetik az újonnan regisztrált, súlyos állapotú betegeket.

Az a cél, hogy a többi kórházban ne növekedjen a fertőzöttek száma, és más ellátás is fokozatosan újraindítható legyen. A már megkezdett kezelések esetében a betegek ellátása nem szükséges, de telefonos konzultációval dönthetnek az átszállításról ilyenkor is, mondta a tisztifőorvos.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ egy nemzetközi jártassági vizsgálaton vett részt, ahol ismeretlen mintákból kellett az új típusú koronavírus mennyiségét kimutatni. a magyar laboratóriumi munkatársak százszázalékosan megfeleltek

– közölte Müller Cecília.

Bentlakásos otthonok ellenőrzése

A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a bentlakásos szociális intézményekben (például az idősotthonokban) célellenőrzést rendelt el, amely a koronavírus-járvány idején nagy jelentőségű szempontokra koncentrált, ezenkívül látogatási tilalomról és kijárási korlátozásról is határozott, megakadályozandó a járvány terjedését ezeken a helyeken.

Ahol felütötte a fejét a vírus, ott széles körű hatósági intézkedés történt, az intézmények közel egyharmadát vizsgálták meg így a népegészségügyi szakemberek, akiknek Müller szintén köszönetet mondott a munkájukért.

345 intézmény közül 343-ban biztosított volt az orvosi ellátás, csak két olyan intézmény volt, ahol ez nem állt rendelkezésre, mondta Müller.

Három intézményben volt szükség azonnali intézkedésre, ezekben az otthonokban nem vizsgálták meg előzetesen az ott dolgozók egészségügyi állapotát. Az otthonok döntő többségében a tárgyi feltételek biztosítottak voltak, de a veszélyes hulladék gyűjtése nem volt mindenhol szabályos.

ezek az intézmények jellemzően kétágyas szobákban oldották meg az izolációt.

Az átszállított betegek a statisztikákban a lakcímük alapján jelennek meg - az operatív törzs május 12-i tájékoztatója

Az Index kérdésére Kiss Róbert azt mondta: a fertőzött személyeket minden esetben lakcím szerint Tüntetik fel az operatív törzs által biztosított adatszolgáltatásban.

Ez a gyakorlat a fertőzött személyek, az elhalálozott személyek és a meggyógyult betegek tekintetében is így történik.

Az Index kedden ezeket a kérdéseket küldte el az operatív törzsnek:

Rovatok