Index Vakbarát Hírportál

Budavár: félmilliárd hiányzik, feljelentést tettek

2020. május 13., szerda 11:42 | aznap frissítve

Feljelentést tett nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt az I. kerületi önkormányzat új vezetése, jelentette be Gelencsér Ferenc momentumos alpolgármester sajtótájékoztatón.

Mint elmondta, nemrég vették észre, hogy 500 millió forint hiányzik az önkormányzat vagyonából. Gelencsér elmondása szerint a szálak 2013-ba nyúlnak vissza, ekkor kötött szerződést a korábbi fideszes polgármester, Nagy Gábor Tamás a Széchenyi Bankkal: 500 millió forintot kötött le az önkormányzat pénzéből.

A technikai lehetősége megvolt rá, mivel ekkora összeghatárig a városvezetés bizottsági engedély nélkül is rendelkezhetett. Épp ezért Gelencsér szerint az ügylet titokban zajlott: sem a képviselő-testület, sem az érintett bizottság nem tudott róla, és a tranzakció az az évi pénzügyi beszámolóban nem szerepelt.

Az alpolgármester elmondta, hogy 2014-ben, amikor kiderült, hogy a banknak likviditási problémái vannak, Nagy Gábor Tamás nem kimenekítette a pénzt, hanem a bankot választotta a kerület helyett. Gelencsér ennek alátámasztására egy korábbi hivatalos levelet olvasott fel, amit Nagy Gábor Tamás írt Varga Mihály miniszternek, amiben leírja, hogy nem utaltatják vissza a pénzt a kerületnek, mert azzal pániklavinát indítanának el és megrendülne a bizalom az állami bankban.

Nagy Gábor Tamás volt polgármestert keressük az ügyben, amint sikerül elérni, frissítjük a cikket.

Frissítés:

Nagy Gábor Tamás reakciója az I. kerületi Fidesz közösségi oldalán jelent meg. Eszerint mivel V. Naszály Márta polgármester korábban két cikluson keresztül a kerület képviselő-testületének tagja volt, tudnia kellett arról a Széchenyi Bankban lekötött 500 millió forint értékű betétről. Az Önkormányzat pénzügyi tartalékairól, a lekötésekről, futamidejükről és várható kamatbevételeiről minden költségvetési rendelet módosításakor, elfogadásakor és a zárszámadásokban is tájékoztatást kapott a testületet. A bank csődjekor kialakuló helyzet mind a szakbizottság mind a képviselő-testület előtt ismertetve volt, a követelésünk behajtása érdekében minden lehetséges jogi eszközt igénybe vettek.

Az válasz szerint az önkormányzat szigorú pénzügyi és jogi szabályzatának megfelelően a lekötések elhelyezése előtt 3 banktól kért ajánlatot, minden esetben a Széchenyi Bank ajánlotta a legmagasabb kamatot. A lekötés minden mozzanata ésszerű és jogszerű volt. A bank közelgő csődjéről előzőleg semmilyen információval nem rendelkezett az önkormányzat, a lekötések napi szintű nyilvántartása, a bankokkal való kapcsolattartás az akkori pénzügyi igazgató feladata volt. Sajnos nem a Budavári Önkormányzat volt az egyetlen, amelyik lekötését egy-egy bank csődje elnyelte, tették hozzá. Végül közölték: V. Naszályi Márta jelenlegi polgármester első döntései között magához vonta a 2015 óta bizottsági hatáskörbe tartozó pénzügyi lekötésekről való döntés jogát és ugyanazt a volt pénzügyi igazgatót alkalmazta tanácsadójának, aki a Széchenyi Bankos lekötések felelőse volt.

Mint arról beszámoltunk, a becsődölt Széchenyi Bank „ügyfeleit ért kellemetlenségek miatt” 2015-ben maga a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kért elnézést.

Az akkor már évek óta súlyosan szabálytalanul működő bankba az állam 2013-ban még 3 milliárdért tulajdont vett, majd az MNB kedvezményes hiteleiből felpumpálták 50 milliárd forint feletti mérlegfőösszegűre. Aztán bebukott az egész, év végén visszavonták az engedélyét is. Töröcskei István pedig, aki közben az ÁKK-vezére is volt, lemondott posztjáról. Varga Mihály szerint Töröcskei jó munkát végzett, de azért találnak majd neki utódot.

Rovatok