Index Vakbarát Hírportál

Karácsony egy kiszivárgott dia alapján bizonyítottnak látja régi gyanúját

2020. május 13., szerda 18:01 | aznap frissítve

Karácsony Gergely szerdán Facebook-posztban állította, a Nemzeti Népegészségügyi Központ egyik április végi prezentációjának adatai azt bizonyítják, hogy

a koronavírus kórházi fertőzések útján jutott el a fővárosi szociális- és idősotthonokba.

Azaz az állami szervek adatai cáfolják azt a kormány által hetek óta sulykolt vádat, miszerint

a járvány leginkább a fővárosi idősotthonokban terjed, és ennek az az oka, hogy a főpolgármester későn intézkedett, nem készítette fel a fővárosi idősotthonokat a járványra.

A kórházak kulcsszerepére már korábbi bejegyzése alapján is gyanakodó főpolgármester egy olyan prezentációra hivatkozik, melyet a Válasz Online szerzett meg, és melyből a lap Facebook-oldalára eddig egyetlen diát posztolt ki (azaz részletesen nem dolgozta fel). Ezen a dián egy grafikon látható az új fertőzések megoszlásának – a nyilvánosság előtt eddig nem ismert – statisztikáival, melyből látható, április utolsó napjaiban az új fertőzések 59 százaléka kórházi vagy szociális intézményi volt. A lap szerint mivel a meglehetősen alacsony esetszám kétharmada intézményi hátterű, ezért is vállalkozhat hamarosan a kormány a jelenlegi kijárási és egyéb korlátozások érdemi lazítására.

Karácsony azonban a (még egyszer: egy prezentációból kiemelt dián szereplő) adatsorból inkább azt az olvasatot emeli ki, miszerint

a járvány elsősorban a kórházakban és a kórházakból fertőz.

Azaz az állami fenntartású kórházakban gyakoribb a fertőzés, mint a szociális intézményekben, idősotthonokban, mivel minden harmadik fertőzés kórházi.

A főpolgármester rámutat arra is, hogy a fertőzés a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai alapján már akkor jelen volt a kórházakban, amikor a Fővárosi Önkormányzat azt kérte a fővárosi Kormányhivataltól, ne kerülhessen ki a kórházakból egyetlen beteg sem negatív koronavírusteszt nélkül, de ezt a kérést a kormányhivatal „felesleges költségnek” minősítette.

Karácsony szerint a kórházakból kerülhettek vissza a szociális intézményekbe, az idősotthonokba fertőzöttek, és szerinte

Ezért a kormányhivatali döntésért valakinek felelnie kell.

A kormánynak pedig Karácsony újból felteszi a kérdést,

miért hezitálnak, bizonytalankodnak a budapestieket érintő korlátozások fokozatos és biztonságos enyhítéséről döntést hozni.

Rovatok