Index Vakbarát Hírportál

Nem követett el bűncselekményt a rémhírterjesztésért előállított 64 éves férfi

2020. május 13., szerda 11:41

Megszűnt az őrizetbe vétele és már nem gyanúsított többé az a 64 éves szerencsi férfi, akit rémhírterjesztés miatt állítottak elő a szerencsi rendőrök kedden, miután április 28-án közzétett egy bejegyzést a Facebookon. Ebben többek között leírta azt is, hogy az ország vezetése szándékosan időzítette a koronavírus tetőzésének idejére a kijárási korlátozás megszüntetését, amely véleménye szerint tömeges megbetegedést eredményezhet.

A 444.hu megkeresésére az ügyészség azt válaszolta, hogy a férfi a gyanúsítás közlésével és az őrizetbe vétellel szemben is panaszt tett, és ennek az ügyészség helyt adott. A nyomozás vizsgálati szakaszból felderítési szakaszba került. 

Az ügyészség álláspontja szerint a férfi cselekménye tényállási elem hiányában nem valósított meg bűncselekményt, mivel a bűncselekmény megvalósulásához az elkövetőnek valótlan tényt vagy valós tényt elferdítve kell állítania vagy híresztelnie nagy nyilvánosság előtt, amely alkalmas a védekezés eredményét hátrányosan befolyásolni. Az inkriminált Facebook-bejegyzés pedig ilyet nem tartalmaz.

Az ügyészség szerint a bejegyzés egy feltételezett állapotot elemez, ezért csak „feltételezésnek minősíthető, amely kizárja a bűncselekmény megvalósulását és amely nem is alkalmas a járványügyi védekezés eredményességének akadályozására vagy meghiúsítására”, írják.

Éppen ellenkezőleg, a bejegyzés az olvasókat arra indíthatja, hogy a korlátozások részleges feloldása esetén is, saját biztonságuk érdekében inkább maradjanak otthon.

Rovatok