Index Vakbarát Hírportál

Pest megyében enyhítenek, Budapestről még nem döntöttek

2020. május 14., csütörtök 11:09 | aznap frissítve

A kormány szerdán is ülésezett, méghozzá tizenkét órán keresztül, mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a kormányinfón. Azt állapították itt meg, hogy 64 nappal a veszélyhelyzet kihirdetése után csökken a fertőzöttek és a halottak száma, ami azért van, mert az ország betartotta a szabályokat. A miniszter külön köszönetet mondott a budapestieknek és a Pest megyeieknek, akik annak ellenére is betartották az előírásokat, hogy az ország többi részén már enyhítettek.

Gulyás szerint a lazítások nem vezettek oda, hogy tömegessé váltak volna a fertőzések vidéken, az újabb megbetegedések többsége továbbra is a fővárosban van.

A kormány szerdán arról döntött, hogy a mindenkire kötelező közös szabályokon nem változtatnak, a másfél méteres távolság és a maszkviselés továbbra is kötelező marad mindenhol.

Ugyanakkor arról is döntöttek, hogy

Pest megyét a többi megyével egyenértékűnek tekintik mostantól, itt is enyhítések jönnek, Budapestről még nem hATÁROZTAK.

A budapesti polgármesterek véleményét kikérték arról, hogy mi legyen, nekik ma délután háromig van idejük elküldeni visszajelzéseiket. Ezek mentén, valamint a virológusok ajánlásai alapján dönt a kormány arról, hogy milyen enyhítések lehetnének hétfőtől Budapesten is.

A kormányinfóról itt nézheti vissza, alább folytatódik a cikk.

Gulyás Gergely: Pest megyében enyhítenek, Budapestről még nem döntöttek (a teljes kormányinfó)

Gulyás szerint az már látható, hogy vidéken további enyhítő intézkedésekre van lehetőség. Ahol indokoltnak látják a változtatást:

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy szerdán további fontos ügyekről is tárgyalt a kormány, amelyek az Európai Unióval kapcsolatosak. A német alkotmánybíróság döntését tegnap már ismerték. Az a véleményük, ha valaki elolvassa ezt a döntést, akkor látja, hogy az rendkívül fontos alapelveket rögzített. Azt tudják mondani, hogy európai uniós jognak elsőbbsége van, de ez csak a közösen gyakorolt hatáskörben lehetséges.

Tárgyalt a kormány az Európai Unió csütörtöki vitájáról, ami „boszorkányüldözés, koncepciós eljárás, ahol előre megírták az ítéletet”, mondta Gulyás arról, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter nem szólalhatott fel Orbán Viktor helyett, pedig ezt még a kommunistáknál is megengedték szerinte.

Szentkirályi Alexandra kitért az esküvőkre és lagzikra is. Ezzel kapcsolatban arról született döntés, hogy június 1-től minden megyében – kivéve Budapestet – 200 főig rendezhető esküvő és lagzi a megfelelő védőtávolság betartásával.

Sajtókérdésekre adott válaszok:

Az Index ezeket a kérdéseket küldte Gulyás Gergelynek:

(Borítókép: Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely a mai kormányinfón. Fotó: képernyőkép / Index)

Rovatok