Index Vakbarát Hírportál

A rendőrség tudomásul veszi az ügyészség álláspontját a rémhírterjesztési ügyekben

2020. május 14., csütörtök 00:05

A rendőrség eddig 87 eljárást indított rémhírterjesztés és 27-et közveszéllyel fenyegetés miatt a járványhelyzet ideje alatt, derül ki a police.hu oldalon szerdán késő este megjelent tájékoztatásból.

A rendőrségi közlemény szerint a fentiek közül jelenleg 38 eljárás van folyamatban, 6 ügy már ügyészi szakaszban tart, a nyomozások során összesen 16 gyanúsítottat hallgattak ki.

Ugyanebben a szövegben leszögezik: ezekben az ügyekben a rendőrség figyelembe veszi az ügyészség által megfogalmazott álláspontokat.

A rendőrség valamennyi, így a szerencsi és a gyulai ügyben is tudomásul veszi az ügyészség álláspontját, konkrét esetekben hozott döntését, és mindezekre figyelemmel alakítja további gyakorlatát

– írják az elmúlt napok legnagyobb visszhangot kapó eseteire utalva.

Ahogy korábban az Index is beszámolt róla, a napokban rémhírterjesztésre hivatkozva 24 órán belül két embert is előállított a rendőrség: kedden egy Szerencs közelében élő nyugdíjasnál, Kusinszki Andrásnál egy Facebook-bejegyzés miatt tartottak házkutatást, lefoglalták a számítógépét is, majd hasonló okból rabosították Gyulán a helyi Kossuth Kör vezetőjét, Csóka-Szűcs Jánost.

Kusinszki esetében az ügyészség már ki is mondta, hogy nem történt bűncselekmény. "Semmi gond, jól vagyok, és azt mondom, a tegnapi nap megérte. (...) Az életben soha nem tudtam volna elérni, hogy ennyi emberhez eljusson a kis dolgozatom. Az sokkal jobban megvisel, hogy a környezetemben kezük-lábuk remeg azoknak, akik megosztották a bejegyzésemet" – mondta a férfi az Indexnek.

Az ügyészség megállapította: Kusinszki nem veszélyeztette a járvány elleni harcot, sőt, éppen ellenkezőleg, hiszen a posztban megfogalmazott véleményével valójában óvatosságra intette a lakosságot. "A bejegyzés az olvasókat arra indíthatja, hogy a korlátozások részleges feloldása esetén is, saját biztonságuk érdekében inkább maradjanak otthon" – írta az ügyészség.

A koronavírus megjelenése előtti években – egész pontosan a 2013 és 2018 júliusa közötti időszakban – egyébként egyetlen ilyen bűncselekményt sem regisztráltak Magyarországon: ha akadt is néhány feljelentés, vádemelésig egyik ügy sem jutott el. Erről ebben a cikkünkben olvashat részletesebben.

Rovatok