Index Vakbarát Hírportál

Maruzsa: Hibázott a tankerület, nem volt helyes utólag változtatni a felvételi szabályokon

2020. május 15., péntek 09:19

Nem tud róla Maruzsa Zoltán, hogy az érettségi miatt bárki is megfertőződött volna koronavírussal. A köznevelésért felelős államtitkár a Népszavának adott interjúban arról beszélt, semmilyen fennakadás nem történt az idei érettségin. Volt elég felügyelő tanár, így nem kellett szélesebb körből bevonni tanári végzettséggel rendelkező önkénteseket, mint arról korábban szó volt. 

Bár még nincsenek pontos adatok, az Emmi  becslése szerint országos szinten összességében kevesebb mint száz diák lépett vissza a vizsga reggelén, ez a szám ráadásul a nyelvi vizsgákon még alacsonyabb volt. Ilyen egyébként minden évben van, járványhelyzettől függetlenül is, tette hozzá az államtitkár.

Maruzsa elégedett a tantermen kívüli digitális munkarenddel, és bár még nem született róla döntés, szerinte „a tanévet ebben a munkarendben is le lehet zárni”.  Napi 700 ezer, olykor egymillió érdemjegyet rögzítenek a pedagógusok a tanulmányi rendszerben, magyarázza Maruzsa, ami egyértelműen jelzi, hogy „van tanítás, van számonkérés” az iskolákban.  Szakmai szempontokat, járványügyi adatokat, nemzetközi példákat és a munkaerőpiaci helyzetet is vizsgálják, ezeket figyelembe véve hoznak hamarosan döntést arról, hogy még júniusban kinyithatnak-e az iskolák.

Ebben az ügyben hibázott a tankerület, nem volt helyes döntés utólag változtatni a gimnáziumi felvételi szabályokon

– mondta a Hódmezővásárhelyi Tankerület áprilisi döntéséről az államtitkár. A tankerület vezetőjének utasítására több Csongrád megyei gimnáziumban is utólag csökkentették a felvettek létszámát. 

Egyébként a tankerület igazgatójának mint fenntartónak joga van dönteni az indítható osztályok számáról, tette hozzá Maruzsa. „ De ezt időben kell megtennie, hogy minden felvételiző tisztában lehessen vele.

Megjegyzem, nem példa nélküli, hogy egy fenntartó – állami, egyházi, alapítványi – a jelentkezők teljesítményének és számának függvényében dönt az osztályindításról, ám a hódmezővásárhelyi tankerületben most késve született döntés, ami nem volt szerencsés.”

Rovatok