Index Vakbarát Hírportál

Új pénzérmékkel tiszteleg az MNB a koronavírus elleni küzldelem hősei előtt

2020. május 15., péntek 16:49 | aznap frissítve

A Magyar Nemzeti Bank két különböző címletű emlékérme kibocsátásával szeretné elismerését, tiszteletét kifejezni a veszélyhelyzetben is helytálló honfitársainknak - közölte az MNB.

Nyilvános pályázatot hirdettek „Tisztelet a veszélyhelyzet hőseinek” címmel 10 és 20 forintos forgalmi érme emlékváltozatok tematikai oldalának megtervezésére. A nyilvános pályázatra rekordszámú, 345 pályamű érkezett. A győztes tervet a hódmezővásárhelyi Kovács Krisztina készítette, aminek fókuszában a névtelen hősök szív alakba foglalt, sematikus ábrázolása jelenik meg.

A 2-2 millió példányban forgalomba kerülő új érmékkel várhatóan júliusban találkozhatunk először.

A 10 és 20 forintos forgalmi érmék névértékes oldala, valamint az érmék pereme (recézettsége) változatlan formában jelenik meg, csak a tematikai oldalul változik.

Az első helyezett 400 000 forintot kap, valamint a győztes grafikai terv kerül megvalósításra az összesen 2-2 millió példányban forgalomba kerülő 10 és 20 Ft-os forgalmi érmék emlékváltozatán.

A második helyezett jutalma 200 000 Ft, a harmadik helyezetté pedig 100 000 forint. Bár a pályázati kiírásban eredetileg nem szerepelt, de a nagy érdeklődésre és a számos színvonalas pályázati anyagra való tekintettel a szakmai zsűri döntése alapján további két grafikai tervet jutalmaz az MNB tervenként 75 000 Ft különdíjjal.

A zsűri véleménye szerint Kovács Krisztina győztes grafikai terve tükrözi leginkább a kibocsátói szándékot, "komplexen, ugyanakkor közérthető módon jeleníti meg a veszélyhelyzet kihívásaival szembe néző, különböző foglalkozású embereket. A szív formába foglalt sematikus alakok méltón reprezentálják mindannyiunk háláját, a megbecsülést, elismerést és az összefogást" - írták. 

Rovatok