Index Vakbarát Hírportál

Merkely: Nagyon szolid járvány zajlott az országban

2020. május 16., szombat 13:14

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az országos, reprezentatív koronavírus-felmérésről elmondta: két nappal a vége előtt vagyunk, és az eddigi adatokból úgy tűnik, a végeredmény is hasonló lesz, mint a tesztelés első szakasza után megismert adatok.

A Klubrádiónak adott interjúban Merkely kifejtette, hogy eddig a magyarországi lakosság nagyjából 0,6 százaléka, azaz 40-88 ezer ember eshetett át a vírusfertőzésen. Ha ennek volt más (genetikai, környezeti) oka is, mint a korán meghozott korlátozó intézkedések és a magyarok fegyelmezettsége, az is kiderülhet a vizsgálatokból. Örülni kell, de nem lesz vírusmentes az ország, és ősszel még jöhet egy második hullám - mondta. 

Szolid járvány

Merkely szerint nagyon szolid járvány zajlott az országban, aminek örülni kell. Spanyolországban hasonló kutatás alapján 5 százalékos átfertőzöttséget találtak, míg Magyarországon a kutatásuk eddigi adatai szerint nagyjából 0,6 százalék (40-88 ezer ember) lehet ez a szám, vagyis a spanyoloknál körülbelül nyolcszor kiterjedtebb volt a járvány. Spanyolországban nagyon komoly egészségügyi és szervezési problémákat okozott a járvány, Magyarországon azonban az intenzív osztályokon és a koronavírus osztályokon sehol nem volt tumultus, bőven volt kapacitás az esetek ellátására.

Annak valószínűsége a rektor szerint is megvan, hogy ősszel legyen második hullám, de reménykednek abban, hogy az a mostanihoz hasonlóan, konszolidáltan zajlik majd le. Nyáron kisebb az esély egy második hullámra, mert a vírusnak általában nem tesz jót, ha sokat vagyunk a szabadban, különösen, ha figyelembe vesszük az alapvető járványügyi szabályokat, amelyeket szerinte nem nehéz betartani.

Az őszi második hullám nem fogja meglepni az egészségügyi rendszert, mert folyamatosan szűrnek, kapják az adatokat. Szeptember második felében tervezik a következő nagy vizsgálatot, amely megmutatja, hogy mi történt a nyáron, és helyzetjelentést ad az aktuális fertőzöttek arányáról is - fűzte hozzá.

Enyhítésre van szükség

Merkely Béla arról is beszélt, hogy Magyarországon „eléggé tág értelmezés” alapján határozzák meg, mi számít koronavírusos halálozásnak. Szlovákiában például csak akkor nevezik meg halálokként az új betegséget, ha egyértelmű összefüggést találnak a koronavírus okozta tünetek és a halálokok között. Magyarországon azonban, ha egy elhunytnál a PCR-vizsgálat kimutatta a vírust, akkor az koronavírusos halálozásnak számít. Merkely Béla szerint ezért magasabb a halálozási arány Magyarországon, mint Szlovákiában.

A rektor úgy véli, jelenleg érezhető enyhítésre van szükség, már csak lelki okokból is, de a kontrollnak meg kell maradnia. Nem lehet visszatérni a járvány előtti életmódhoz száz százalékban. A tömegközlekedésben és zárt terekben maszkot kell viselni, a másfél-két méteres távolságot pedig meg kell tartani, ahogy a kézmosásra is oda kell figyelni. Az országos vizsgálat adatai a jövő héten már várhatóan meglesznek.

Rovatok