Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztett börtönt kapott az MSZP-s aktivistát megütő közterület-felügyelő

2020. május 21., csütörtök 10:45 | aznap frissítve

Egy év, három évre felfüggesztett börtönre ítélt a bíróság egy közterület-felügyelőt, aki megütötte egy pártaktivista hozzátartozóját, közölte a Fővárosi Főügyészség. 

Tavaly májusban az európai parlamenti választások előtt az MSZP kampánykisbusza a 3. kerületi Pethe Ferenc térnél várakozott, mivel az esőben a három aktivista nem tudott szórólapokat osztogatni. Egy közterület-felügyelő lépett oda hozzájuk, aki az aktivisták szerint nem mutatkozott be és más adatot sem közölt.

A 46 éves közteres azt kérdezte az aktivistáktól, hogy van-e engedélyük. Átadták neki a rendezvény bejelentését igazoló iratot, mire ő azt mondta: telefonálnia kell a főnökének, mert a dokumentumon nem szerepel, hogy az milyen helyszínre érvényes. Az egyik aktivista erre megmutatta neki, hol található a lapon a kért információ.

A közteres ekkor fényképet akart készíteni a dokumentumról, de az egyik aktivista ebbe nem egyezett bele mondván, hogy azon személyes adatok találhatók, és ezért visszakérte a papírt. A közterület-felügyelő ennek ellenére elvitte az engedélyt, hogy telefonáljon. Miután visszajött, közölte, az aktivistáknak távozniuk kell, amire azok nem voltak hajlandóak, és azt kérték, hívjanak rendőrt a vitás kérdéshez.   

Ekkor érkezett meg az addig egy közeli boltban vásároló harmadik aktivista, egy 71 éves férfi, aki hallotta a kiabálást. A férfi a közteres elé lépett, és felszólította, hogy adja át az engedélyt. A közteres ekkor ököllel arcon ütötte a férfit. Az Indexhez korábban eljuttatott videón  annyi látszik, hogy a közteres fenyegető mozdulatot tesz az aktivista felé, de hogy ez lökés, ütés vagy más mozdulat, az nem egyértelműen kivehető.

71 éves MSZP-s aktivistával dulakodott egy közteres

Az ügyészség szerint a vádlott valóban arcon ütötte az aktivistát, ezért a Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség a közterület-felügyelő ellen hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntette miatt emelt vádat a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság előtt.

Az ügyészség indítványára a bíróság tárgyalás megtartása nélkül, büntetővégzésben szabott ki a vádirat alapján a férfira egy év, három évre felfüggesztett szabadságvesztést.

Az ügyészség a döntést elfogadta, de a végzés az MTI információja szerint nem jogerős, mert a vádlott védője tárgyalást kért.

Rovatok