Index Vakbarát Hírportál

Szombat este jön a hidegfront, jelentős csapadék eshet

2020. május 21., csütörtök 14:39

Száraz, napos pénteket (18-23 fok) követően szombat este újabb hidegfront éri el északnyugat felől az országot. A jelenlegi számítások alapján szombaton napközben (16-24 fok) inkább még csak a Dunántúlon fordulhat elő kisebb eső, egy-egy zápor, majd estétől északnyugat felől jelentősebb csapadék érkezhet, írja az Időkép.

A front mentén zivatarlánc kialakulására is esély van. A csapadékzóna vasárnap délelőttig átvonul fölöttünk, 5-15 mm eső eshet az ország nagy részén, de az intenzívebb gócok által érintett területeken - nagyobb eséllyel a Dunántúl északi felén - ennél több is lehet.

A front mögött vasárnap délután (17-22 fok) már csak elszórtan alakulhatnak ki záporok, főként az ország keleti felén, majd a jövő hét első napjaiban egy magassági hidegcsepp hozhat szórványos jelleggel újabb záporokat, zivatarokat.

A fronttal együtt újra feltámad a légmozgás, az északnyugati szelet sokfelé erős, főként a Dunántúlon és a középső tájakon viharos lökések kísérhetik. Vasárnap hajnalban a Dunántúlon és a főváros környékén 70-80 km/órát meghaladó lökések is lehetnek.

A hidegfront megérkezése előtt, péntekre és szombatra virradóan több helyen talaj menti fagy is lehet.

Rovatok