Index Vakbarát Hírportál

34 vonalon ritkít járatot a MÁV, állítja egy vasúti szaklap

2020. május 23., szombat 14:23

Járatritkításra készül a kormány a vasúti közlekedésben, írja egy, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Közlekedéstudományi Intézet által közösen kidolgozott tervezetre hivatkozva a RegionalBahn.hu. Az oldal szerint számos vonalon csak naponta egy vagy két vonatpár járna, egyes vonalakon pedig busszal váltanának ki bizonyos járatokat. A lap információi szerint 12 vonalon csökkentenék napi egy oda-vissza járatra a vasúti forgalmat:

Másik 22 vonalon pedig a lecsökkentett járatszám mellé vonatpótló autóbuszokat vezetnének be:

A járatritkításról megkérdeztük az Innovációs és Technológiai Minisztériumot is, akik válaszul egy május 21-i közleményt linkjét küldték el. Az "Ideiglenes járványügyi menetrendek lépnek életbe a nyáron" című irományból azonban szinte semmilyen konkrét dolog nem derül ki.

A járványügyi készültségben alkalmazott menetrendek lehetővé teszik a helyközi közlekedési szolgáltatások működőképességének, a közszolgáltatásokba vetett bizalomnak a megőrzését, egyúttal a mindenkori igényekhez rugalmasan igazodó kínálatot biztosítanak az utasok számára. A kormányzat stratégiai-szakpolitikai céljai változatlanok: a társadalom közlekedési igényeinek kielégítése, a közösségi közlekedés versenyképességének növelése az egyéni gépkocsizással szemben, elsősorban a környezetkímélő, biztonságos vasút térnyerésének támogatásával.

– írják. Azonban a fenn említett átszervezésekről nem esik benne szó, csak a tanítási szüneti menetrendről, valamint a fővonalak fejlesztéséről. A közlemény azzal zárul, hogy "a társaságok a nyár folyamán több ütemben életbe lépő változásokról a szokott módon, ismert csatornáikon tájékoztatják majd utasaikat", feltételezhetően ez a rész értelmezhető úgy, mint az ITM válasza kérdésünkre. 

Rovatok