Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálóbizottságot kezdeményez az MSZP, hogy megtudják, hogyan is történtek az ágykiürítések

2020. május 26., kedd 12:39

Előbb a kórházaknak, majd miután ők jelezték, hogy nem nyilatkozhatnak, április 20-án az operatív törzs vezetőinek, Pintér Sándor belügyminiszternek és Kásler Miklós Emmi-miniszternek küldött kérdést Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakcióvezetője a koronavírus miatti ágyfelszabadítások miatt, hogy megtudja többek között:

Egy hónapig üldögéltek rajta, pedig még Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője is úgy nyilatkozott április 27-én, hogy a kérdéseim nem bonyolult kérdések, a kért adatokból semmi sem titkos, és személyesen garantálja, hogy megkapom őket. Rétvári Bence államtitkár pedig, aki a válaszlevelet jegyzi, az Országgyűlés Népjóléti bizottságának április 28-i ülésén jelentette ki, hogy „természetesen” választ fogok kapni a levelemre.

Tóth május 20-án kapott választ Rétvári Bence államtitkártól, amiben Rétvári például leírja, hogy Kásler utasítása szerint április 19-ig a kórházi ágyak felét kellett előkészíteniük az intézményeknek. „Fontos tudni, hogy a magyar kórházi ágyak kihasználtsága március 14-én országos átlag szerint 66 százalék volt, azaz 34 százaléknyi szabad ágy volt.”

A kérdésekre konkrét válaszok nemigen érkeztek, nem tudni meg tehát továbbra sem, hogy pontosan hány műtétet halasztottak el az intézkedések miatt, és azt sem, hogy végeztek-e vírustesztet a hazatérőkön. Ugyanakkor ismét elmondták, hogy a kezelőorvosoknak a 62 egészségügyi szakkollégium iránymutatásához kellett magukat tartani a hazaküldést illetően, 

„[...] tehát a kórház és a kezelőorvos felelőssége volt, hogy senki ne maradjon ellátatlanul."

Hozzáteszi: 

Minden olyan állítást visszautasítunk, hogy a kórházi ágyak előkészítésével kapcsolatos döntések betartása a betegek egészségét vagy életét veszélyeztette volna.

Tóth Bertalan Facebook-bejegyzésében azt írja: mivel ezek a kérdések és a 33 éves édesanya halála sem maradhat megválaszolatlanul, ezért az MSZP vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi. Erről tartott online sajtótájékoztatót kedden Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője és Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke is.

Bangóné Borbély Ildikó a kezdeményezést azzal indokolta: a kormányzatnak választ kell adnia arra, hogy az elmúlt két hónapban hányan szenvedtek Magyarországon súlyos egészségkárosodást, mert nem kaptak megfelelő ellátást, illetve hányan haltak meg annak következtében, mert idő előtt kirakták őket a kórházból. Korózs Lajos hozzátette: tisztán kell látni a lélegeztetőgépek beszerzése ügyében és a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban kialakult helyzetben is, illetve fel kell tárni az ezzel kapcsolatos hazugságokat.

Bangóné Borbély Ildikó úgy értékelt: a betegellátás felfüggesztése, a kórházkiürítés stratégiai hiba volt a kormány részéről, és nagy szenvedést okozott a betegeknek és a családjaiknak is. Utalt a Tárki felmérésére, amely szerint minden tizedik magyar állampolgár a koronavírus-járvány miatt nem kapott meg valamilyen ellátást. Ismét lemondásra szólította fel Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét.

Korózs Lajos azt hangsúlyozta: az egészségügyben kialakult helyzetért Orbán Viktor miniszterelnök és Kásler Miklós a felelős, írja az MTI.

Rovatok