Index Vakbarát Hírportál

A rendőrség szerint nem vonatkozott a gyülekezési törvény a Deák téri demonstrációra

2020. május 29., péntek 19:08 | aznap frissítve

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nem indított eljárást a csütörtöki, több ezer fősre duzzadt demonstrációval kapcsolatban, és előállítás sem történt, mert álláspontjuk szerint a Deák és Erzsébet téri helyszíneken a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó megmozdulás nem történt – derült ki a BRFK Indexnek küldött válaszokból. 

Május 28-án az Országos Roma Önkormányzat Dohány utcai épülete elé szervezett, a rendőrség által korábban betiltott politikai gyűlés helyszínéről, illetve annak közvetlen közeléből viszont hat embert állítottak elő egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése miatt, mert náluk a közbiztonságra különösen veszélyes tárgyakat (kést, gázspray-t és köveket) találtak. A rendőrség a Dohány utcai gyűléssel összefüggésben 34 embert jelentett fel szabálysértés miatt – írták a válaszban.

Aznap este fél 10-kor a rendőrség a Nyugati térről két embert csoportosan elkövetett, közösség tagja elleni erőszak miatt előállított, mert négy férfit bántalmaztak, akik közül az egyik könnyen megsérült. 

Arra a kérdésre, hogy miért nem oszlatták fel az ORÖ elleni demonstrációt, amit korábban betiltottak, azt válaszolták, hogy a Dohány utcai rendezvényre vonatkozó bejelentés nem érkezett a rendőrségre, „bejelentés nélkül a gyülekezési hatóságnak tiltó határozat meghozatalára jogi lehetősége nem volt”.

Megkérdeztük tőlük, hogy álláspontjuk szerint miben különbözik a gyülekezési jog és a rendőri intézkedések szükségességének szempontjából a Hadházy Ákos-féle dudálós tüntetés és a csütörtök esti belvárosi rendezvény, amire azt válaszolták, 

„a rendőri intézkedések indokoltsága a két történés egyezősége mentén vizsgálható, nevezetesen: egyik eseményt sem jelentették be a rendőrségen”. 

Tehát a rendőrség korábban megtiltotta a járványra hivatkozva a Deák téri késelések miatt a Dohány utcába tervezett megmozdulást, akkor azt mondták, a tervezett rendezvény a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó gyűlésnek minősül, de a szervezők még aznap bejelentették, hogy mégis meg fogják tartani a megmozdulást. A rendőrség mostani válaszából pedig az derült ki, hogy a Deák téri demonstráció viszont nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá. 

(Borítókép: Tüntetők a Deák téri demonstráción 2020. május 28-án. Fotó: Bődey János / Index)

Rovatok