Index Vakbarát Hírportál

Halasztja Karácsony a párbeszédet a kormánnyal

2020. június 5., péntek 11:49 | aznap frissítve

A főpolgármester kezdeményezte a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa következő ülésének elhalasztását. Döntéséről Karácsony Gergely személyesen tájékoztatta Gulyás Gergelyt, a Miniszterelnökséget vezető minisztert  tudatta az MTI-n keresztül közleményben a Főpolgármesteri Hivatal.

A főpolgármester a városvezetés lépését azzal indokolta, hogy

a 2021-es költségvetés tervezete olyan mértékű elvonással sújtaná a települési, a kerületi önkormányzatokat és a Fővárost, amely Budapest fejlesztésével, sőt működésével kapcsolatban is bizonytalan helyzetet teremt.

Először történik olyan, hogy Budapest nettó befizetőjévé válna az államnak, vagyis a fővárosnak járó támogatások összegét meghaladja a budapestieket sújtó elvonás. Ennek a tarthatatlan, a válságkezelést ellehetetlenítő helyzetnek a feloldására a június 10-re szervezett, az önkormányzati szövetségek meghívásával tartandó belügyminiszteri egyeztetés adhat esélyt. Így a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának következő ülésére a kormány szándékainak tisztázása, a költségvetésről szóló egyeztetések után kerülhet majd sor.

Karácsony ezzel többek között az önkormányzatok bevételeinek koronavírusra való hivatkozással rendeleti úton megkurtított költségvetésére utalt: a kormány

Karácsony szerint ezek tisztázása és az önkormányzatok bevételeinek rendezése nélkül nincs értelme a tárgyalásnak, ezért várna június 10. utánig, ha már hosszas ígérgetés után ez a találkozó létrejön.

A Miniszterelnökség Budapest fejlesztéséért felelős államtitkára másként látja a történteket. Mint Fürjes Balázs az MTI-nek elmondta: miközben az álláspontok érdemi egyeztetése sok kérdésben megtörtént és a végleges napirend megállapítása folyt,

a kormányoldalt meglepetésként érte, hogy a főpolgármester lemondja az intézményes párbeszéd lehetőségét. Ráadásul új időpontjavaslat megtétele nélkül, azaz így a városháza bizonytalan időre elhalasztja a főváros-kormány párbeszéd megtartását.

Fürjes szerint a kormányoldal szeretett volna az egyeztetésen a városvezetéssel közösen megoldást találni a Lánchíd felújítására, megerősíteni a kormány 6 milliárd forintos elkötelezettségét a hídfelújítás támogatására és válaszokat kapni a Lánchíd állapotát, a felújítást érintő tisztázatlan kérdésekre. „A kormány képviselői nyitottak lennének bármilyen más fővárosi javaslat napirendre tűzésére és természetesen készen álltak az önkormányzati finanszírozás szakmai és politikai kérdéseinek megtárgyalására is.”

Készültünk a párbeszédre,a közös munkára,de el kell fogadjuk: Karácsony Gergely lemondta a Közfejlesztések Tanácsa keddi városházi ülését,új időpont ajánlása nélkül.*Javaslatunk:a Lánchíd felújítására mindenképp találjunk megoldást!Természetesen bármi más is napirenden lehet!*

— Fürjes Balázs (@BalazsFurjes) June 5, 2020

Fürjes Balázs hangsúlyozta: azt javasolják a főpolgármesternek, hogy a nyári szünet előtt mindenképpen tartson ülést a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, és mindenképpen találjanak megoldást a Lánchíd aggasztó helyzetének megoldására. Az ülésen természetesen a főpolgármester által javasolt kérdéseket is napirendre kell tűzni.

Frissítés: A témához hozzászólt Tarlós volt főpolgármester, miniszterelnöki megbízott, aki szerint érthetetlen, miért nem írták ki eddig a Lánchíd felújítására a kivitelezési tendert. Tarlós a TV2 Mokka című műsorában azt mondta: a még a regnálása idején megrendelt, a múlt októberi önkormányzati választások után elkészült szakvélemény alapján feltárt szerkezeti hibák miatt hat hónapon belül meg kell kezdeni a Lánchíd felújítását.

Arra felvetésre, hogy a Lánchíd életveszélyes lehet, Tarlós István azt mondta: "abban az értelemben életveszélyes", hogy egy önsúlyától képződött kátyúba egy autó tengelyig belesüllyed és a mögötte közlekedő belerohan, vagy egy gyalogos a járdán combig becsúszhat a betonvasak közé. "Olyan súlyos baleset, hogy egy autó, vagy egy gyalogos beeshessen a Dunába, egyelőre nem várható".

Tarlós nem tudja, hogy a forrásokkal kinek mi az elképzelése, "de az biztos, hogy azt a (felújításra szánt) 23,7 milliárd forintot ott hagytuk", amiben a többi között benne van a kormányhatározatban rögzített hatmilliárd forint. "Ha csak a Lánchíd felújításáról beszélünk, akkor a forrás elegendő és rendelkezésre áll". Korábban nem a Lánchíd felújítására tartotta kevésnek a rendelkezésre álló a forrást, hanem a híddal "műszaki egységet alkotó" Váralagút, Clark Ádám tér, a pesti hídfő villamosalagútja és a Széchenyi tér együttes megújítására.

Rovatok