Index Vakbarát Hírportál

Az iskolarendőrség nem váltja ki a lex Gyöngyöspatát

2020. június 5., péntek 10:22 | aznap frissítve

Kikerült a lex Gyöngyöspata a köznevelési törvény módosító javaslatából a Népszava szerint, ám a kormányfő tanácsadója, Horváth László pénteken közölte: javaslatát benyújtotta a parlamentnek, így továbbra is cél az Orbán Viktor által támogatott szabályozás életbe léptetése, amely alapján pénzbeli kártérítés helyett felnőttképzési kurzust ítélhetne meg a bíróság annak, akit hátrányos megkülönböztetés sújtott az iskolában.

Soros, Soros, Soros

Ezt tehát nem váltja ki, hogy a kormány az iskolaőrség létrehozását is támogatja. Horváth szerint meg kell akadályozni, hogy „szegregációra hivatkozva Soros-szervezetek cigány családokat eszközül felhasználva pénzszerzési akciókat indítsanak, felrúgják a társadalmi békét, és olyan modellt díjazzanak, ahol az is kap milliókat, aki nem járt iskolába és aki erőszakos volt”.

A kormányfő ezt annak a 60 gyöngyöspatai romának az ügyében vetette fel januárban, akik összesen 100 millió forintot – fejenként néhány százezertől kétmillióig terjedő összeget – kaptak az iskolában elszenvedett szegregáció és az így elmaradt megfelelő oktatás miatt.

Orbán felháborítónak nevezte, hogy valakik munka nélkül sok pénzt kapnak, miközben ő is „egész nap keccsöl”, ezért intézkedett, hogy a pénzt, ameddig csak lehet, ne fizessék ki. (A bíróság jogerős döntésének figyelmen kívül hagyását sugallta a beszéd, a gyakorlatban azonban ez nem valósult meg, bár az ilyen irányú üzenet elhangzása fontosabb is volt, és nem zárja ki, hogy a továbbiakban ez elé valóban akadályt gördítsen a kormány.)

Az iskolarendőrség ettől független kezdeményezés, amelynek „célja az elrettentés, visszatartás az iskolai erőszak elkövetésétől, de az iskolaőr szükség esetén kényszerítő intézkedést is foganatosíthat” – mondta Horváth.

A volt rendőrökből álló szerv a kormány reményei szerint útját állhatja a természetes szegregációnak, azaz annak, hogy hátrányos helyzetű – döntően roma – gyerekekből álló iskolák alakuljanak ki, mert védelem hiányában a nem cigány lakosság sokszor akár távolabbi iskolába is hajlandó beíratni a gyerekét. 

Az erőszak kivezetése  a kormány reményei szerint azzal valósítható meg, hogy az iskolaőröket „kényszerítő eszközzel rendelkező, sajátos jogokkal” ruházzák fel, akik egyenruhát, szolgálati igazolványt és jelvényt kapnak, továbbá testi kényszert, szökés vagy önkárosítás veszélye esetén bilincset, támadás megakadályozására vagy ellenszegülés esetén pedig vegyi eszközt és rendőrbotot is alkalmazhatnak.

Rovatok