Index Vakbarát Hírportál

Meghalt egy 37 éves koronavírus-fertőzött férfi, akinek nem volt ismert alapbetegsége

2020. június 10., szerda 08:42

Mindössze 10 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4027 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt egy 37 éves férfi, akinek az eddig rendelkezésre álló információk szerint nem volt ismert alapbetegsége. Ezzel 551 főre emelkedett az elhunytak száma, 2355-en pedig már meggyógyultak – közölte szerdán a koronavírusról tájékoztató hivatalos honlap.

Az aktív esetek száma 1121 fő.

Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 47 százaléka budapesti. 344 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 20-an vannak lélegeztetőgépen.

Frissítés: Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerda tájékoztatóján elmondta, hogy alapvetően továbbra is igaz, hogy a koronavírus  a krónikus betegekre veszélyesebb. A 37 éves beteg esetében rendkívül gyorsan zajlott le a betegség. „Vizsgáljuk az esetet, felderítettük a környezetet, a kormányhivatal munkatársai járványügyi vizsgálatot végeznek, és azokat a személyeket, akik érintkezhettek az elhunyt férfival szoros megfigyelés alá vonjuk”, mondta Müller.

Müller Cecília országos tisztifőorvos kedden bejelentette az operatív törzs sajtótájékoztatóján, hogy feloldotta a kijárási korlátozásokat a hajléktalanok, pontosabban az otthontalanokat ellátó szociális intézmények esetében, mert ezekben az otthonokban, átmeneti szállásokon, éjszakai menedékhelyeken nincs számottevő megbetegedés.

Egy kérdésre válaszolva elmondta azt is:

KEDDEN DÖNTENEK ARRÓL, HOGY AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZER A JÁRVÁNY ELŐTTI KAPACITÁSAIVAL MŰKÖDJÖN-E ÚJRA A JÖVŐBEN, AZAZ, HOGY ÚJRANYITHASSANAK-E A KÓRHÁZAK. ERRŐL A DÖNTÉSRŐL SZERDÁN AD TÁJÉKOZTATÁST MÜLLER CECÍLIA.

Beszélt arról is, hogy szerinte nem biztos, hogy a kórházaknak vissza kell venniük ugyanazokat a krónikus betegeket, akiket a járvány miatt elbocsátottak, azaz hazaküldtek. 

Elhangzott, hogy Baranya, Bács-Kiskun és Tolna megyében már nincs aktív fertőzött, továbbá hogy kedden 23 olyan igazolt koronavírus-fertőzött elhunytról tudtak Magyarországon, akiknek nem volt ismert alapbetegségük.

Úgynevezett kérdésekre válaszolva a tisztifőorvos elmondta, hogy a légkondicionálók használata csak a tömegközlekedési eszközökön okoz kockázatot, ott is csak abban az esetben, ha azok nincsenek megfelelőképpen tisztítva és karbantartva, ugyanakkor a közlekedési vállalatok információi szerint ezt az intézkedést minden esetben végrehajtották.

Kiss Róbert rendőr alezredes a határátkelők megnyitásáról azt mondta, hogy keddtől mind a tizenkét szlovén–magyar átkelőhely megnyílik, az ellenőrzés megszűnik. 

A magyarországi koronavírus-járvány alakulását az alábbi, folyamatosan frissülő grafikonokon követheti nyomon:

(Borítókép: MTI/Komka Péter)

Rovatok