Index Vakbarát Hírportál

Minden pártban a Polgári Magyarországot kerestem

2020. június 10., szerda 05:00

Hétvégén tartott tisztújító küldöttgyűlést a Momentum. Az ellenzéki párt új elnökséget választott, több új név is bekerült a vezetésbe, a legérdekesebb talán Körömi Attila, aki korábban a Fideszt és a Jobbikot is megjárta. 

Körömi a rendszerváltás idején lépett be a Fideszbe, az első választás előtt már gyűjtötte a kopogtatócédulákat. 1990-től 2002-ig pécsi közgyűlési, 1998 és 2006 között pedig országgyűlési képviselő volt. Kilépéséről nem akart beszélni kérdésünkre, mert mint mondta, tartja magát ahhoz, hogy momentumos politikusként a Momentumról beszél, akit viszont érdekel, hogy hagyta ott annak idején Orbán pártját, az elolvashatja Polgári társadalom vagy Kádár-rendszer című 2017-es Magyar Nemzetben megjelent cikkét.  

A Fidesz éveken át annyit mutatott meg magából, aminek szívesen állítottam szolgálatába személyes hitelességemet, de a párt lassan kimutatta a foga fehérét: a kontraszelekció felülkerekedését, az újkori dzsentri és a pózkeresztény életre hívását, az önérdekűség térnyerését, a belső demokrácia teljes felszámolását, a despotizmust és az önteltséget

– írta Körömi, akinek írását ebben a cikkünkben mi is részletesen feldolgoztuk. 

A Fideszből történő kilépése után "egy kis rábeszélés hatására is" lépett be a Jobbikba, ahol úgy érezte, fogadókészségre talál a Polgári Magyarország gondolata. Érezte, hogy nem ez a fő irány a Jobbikban, de meghallgatták, amikor azonban teljesen lekerült a napirendről, jobbnak látta, ha békében elválnak az útjaik. 

Az én útkeresésem a Polgári Magyarországról szólt. Sohasem egy politikai terméknek tekintettem, hanem a mai napig hiszek benne, ez is fájt nagyon, amikor a Fidesz ezt elengedte

– mondta Körömi az Indexnek. Miután távozott a Jobbikból, otthagyta a politikát, majd egészen a Momentum színre lépéséig szakmájában dolgozott a civil életben. 

Megtetszett neki, hogy Fekete-Győrék politikai kultúraváltást hirdettek, a jobb-és baloldal meghaladását, még ha ezek létező kategóriák is szerinte. Hozzátette, a Fideszből akkor jött el, amikor már látszott, hogy meg fogják nyerni a 2004-es EP-választást, majd két kisebb párthoz csatlakozott; úgy érzi, nem lehet azzal vádolni, hogy a politikai karrierjének építése vezérli. 

Körömi felbukkanása kisebb zúgolódást keltett az ellenzéki oldalon, Gyurcsány Ferenc DK-elnök például a Momentum tisztújítása után azt javasolta a követőinek, hogy ne ítélkezzenek gyorsan, legyenek türelemmel.

"Értem a helyzetet, mindenki nagyon vigyázni akar arra, hogy a Momentum tartsa azt az irányt, amit meghirdetett. Polgári demokrata politikusként fontosnak tartom, hogy a Momentum a centrumban maradjon. Nekem nincs is jelentősége, hogy a centrum jobb- vagy baloldalán fogalmazza meg inkább magát" – mondta Körömi. 

Az elmúlt években többször felmerült, hogy a Fidesz kisebb vagy nagyobb mértékben beépült az ellenzéki pártokba, az erre vonatkozó kérdésünkre Körömi határozottan azt mondta, hogy nem fideszes ügynök; "teljesen kizárt, hogy ilyesmi akár csak megforduljon valakinek a fejében, aki ismer engem". 

Körömi korábban az Azonnalinak beszélt arról, hogy a Fidesz 2002-es kampánya során aláírást gyűjtött az olimpia megrendezése mellett, ma viszont már inkább iskolai-szabadidős- és egészségmegőrző sportra költene. A Momentum politikájával összevetve szintén pikáns, hogy 2004-ben nem szavazta meg az Európai Unióhoz történő csatlakozási szerződés kihirdetését, ezt most már hibának tartja. 

"Én a szavazás előtt két héttel léptem ki a Fideszből, és eléggé háborgott a lelkem: a Medgyessy-kormány paródiát rendezett az EU-t népszerűsítő kampánnyal, a bécsi cukrászdával. Ebben a kampányban még az ÁSZ is talált kifogásokat, hiszen többmilliárd forintot költöttek el. Szóval az egész dolog, ami körbelengte a csatlakozás folyamatának a végét, az kapott tőlem nemet" – mondta. 

Rovatok