Index Vakbarát Hírportál

Müller Cecília: Lehet kézfogással köszönni

2020. június 12., péntek 11:38 | aznap frissítve

Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást indított, ugyanis péntek reggel ismeretlen tettesek Müller Cecília nevében hamis leveleket küldtek ki elsősorban egészségügyi intézményekbe – jelentette be az operatív törzs pénteki tájékoztatóján Gál Kristóf alezredes, az ORFK szóvivője.

Az adathalász levél ingyenes védőeszközöket ígért, hogy ezzel vegye rá a mellékelt űrlap le- és kitöltésére a levél címzettjét. Az alezredes szerint a levelek magyartalansága, valamint az, hogy sem a formai, sem a tartalmi követelményeknek nem felelnek meg, már önmagában gyanakvásra adhatott okot. 

Gál arra figyelmeztetett, hogy a levél csatolmányát senki ne nyissa ki, és az űrlapot se töltse ki senki. 

A rendőrség azt kéri, hogy aki kapott ilyen gyanús levelet, az jelentse ezt a csirt@nki.gov.hu címen. 

Egy Index-olvasó ezt a képet küldte nekünk:

Pénteken a friss járványadatok elsorolása mellett Müller Cecília ismertette a Közegészségügyi Laboratórium szennyvízvizsgálatainak alakulását is: Budapest összes szennyvíztelepéről vettek már mintát, ezekben ki lehet mutatni a vírus jelenlétét, de azt is, hogy a jelentősen csökkent a kimutatható „kópiaszám”.

Ez azt jelenti, hogy a fővárosban az elkövetkező egy-két hétben nem várható a fertőzésszám növekedése, magyarázta a tisztifőorvos. 

A szennyvízvizsgálat vidéken is elkezdődött.

Müller ezután hosszan beszélt a védőnők „hungarikum” szerepéről, majd az operatív törzs tagja válaszoltak néhány kérdésre:

Rovatok