Index Vakbarát Hírportál

Megszűnt a kispesti korrupciót vizsgáló bizottság

2020. június 12., péntek 17:41 | aznap frissítve

Frissítés: A kispesti Antikorrupciós Vizsgáló- és Tényfeltáró-bizottság elnöke, az LMP-s Ferenczi István szerint Gajda Péter polgármester valótlanul állítja, hogy csak az Antikorrupciós Bizottság nem ülésezett, minden más bizottság pedig megtalálta a módját annak, hogy ülésezzen a veszélyhelyzet idején. „A valóság ezzel szemben az, hogy egyetlen kispesti bizottság sem ülésezett a veszélyhelyzet idején. Gajda Péter mindeközben látványosan hallgat arról, hogy az Antikorrupciós Bizottság által még márciusban kért adatokat nem adta ki” – írta az Indexnek Ferenczi István.

Lejárt a kispesti önkormányzat antikorrupciós bizottságának mandátuma, miután a XIX. kerület polgármestere, az MSZP-s Gajda Péter és a közgyűlés egyhangú többsége nem támogatta a bizottság munkájának meghosszabbítását, írja az Azonnali.

A korrupcióellenes bizottság januárban alakult meg, miután az őszi önkormányzati választás előtt olyan videó- és hangfelvételek kerültek elő, amelyeken egy kispesti szocialista képviselő, Lackner Csaba lóbál fehér poros zacskót, és beszél komoly korrupciós ügyekről. A választás után vetődött fel egy vizsgálóbizottság felállításának ötlete, amelynek feladata az elhangzott korrupciógyanús esetek kivizsgálása lett volna.

Az Antikorrupciós Vizsgáló- és Tényfeltáró-bizottság (AKTV) az eredeti tervek szerint hat hónapig működött volna, de végül csak három hónapra, április 27-ig szólt a mandátumuk. Azonban a  koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet megnehezítette a működésüket, erre hivatkozva a bizottságot vezető LMP-s képviselő, Ferenczi István indítványozta a mandátumuk meghosszabbítását, de ezt nem fogadták el.

Gajda Péter polgármester elmondta, hogy az AKTV megszüntetése előtt a közgyűlés tagjainak döntését is kikérte az ügyben, és a többség egyértelműen nem támogatta a bizottság munkájának meghosszabbítását. Véleménye szerint az összes többi önkormányzati bizottság megtalálta a módját annak, hogyan ülésezzen a veszélyhelyzet idején is, csak Ferencziék nem.

Az AKTV munkáját eddig is figyelemmel követte, de azt „komolytalannak és színvonaltalannak” tartotta, ezért az önkormányzat majd saját hatáskörben készít jelentést az AKTV vizsgálati körébe tartozó, felmerült korrupciós ügyek kapcsán, amelyet hamarosan publikálnak majd, mondta Gajda.

Rovatok