Index Vakbarát Hírportál

Eurobarometer: Az EU-ban nálunk mondták a legtöbben, hogy a járvány miatt munkanélküliek lettek

2020. június 13., szombat 08:14

Megjelent az Eurobarometer uniós összehasonlító közvéleménykutatása a járvány hatásáról, és Magyarország több szempontból is érdekesen teljesít benne. A dokumentumot ugyanakkor több szempontból is fenntartásokkal kell kezelni.

A Magyarország szempontjából legérdekesebb táblázat a 60. oldalon látható. Eszerint a magyarok közül válaszolták messze a legtöbben (zárójelben az ország, ahol a legkevesebben), hogy a járvány miatt

A második legtöbben szintén idehaza mondták azt, hogy

Magyarország egyike az öt tagállamnak, ahol a legalacsonyabb a kormány támogatottsága (Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Franciaország mellett).

Bulgária után Magyarországon a legelterjedtebb az a nézet (59 százalék), hogy a járvány miatt hozott kormányzati intézkedések által okozott gazdasági kár nagyobb, mint annak kedvező egészségügyi hatásai.

A 21 vizsgált tagállam között hátulról az ötödikek vagyunk a járvány elleni kormányzati intézkedésekkel való elégedettségben.

Nálunk vélték a 4. legtöbben, hogy koronavírus elleni harc ide vagy oda, ellenzik a politikai szabadságjogaik korlátozását.

Vannak azonban olyan összehasonlítások, amelyekből mi jövünk ki a legjobban (68.,70. oldal):

Rovatok