Index Vakbarát Hírportál

Nyugtat az Emmi, nem az egészségügyi dolgozók feladata lesz igényelni az 500 ezres jutalmat

2020. június 14., vasárnap 20:03

Terjedt az utóbbi napokban egy információ, miszerint az egészségügyiseknek a koronavírus elleni küzdelemért járó bruttó félmilliós jutalom nem automatikusan jön majd, hanem igényelni kell. Sokan ebből rögtön arra a következtetésre jutottak, hogy mindenkinek magának kell majd leveleznie az Emmivel, a Facebookon is osztották az erről szóló mémeket, például ellenzéki politikusok is.

Most a minisztérium közleményt adott ki, miszerint az igénylés nem azt jelenti, hogy minden dolgozó saját magának lesz kénytelen intézni majd el a pénzt.

A közlemény szerint az egészségügyi szolgáltatók készítik elő az 500 ezer forint egyszeri juttatás kifizetését, "az átláthatóság és a többes juttatások elkerülése érdekében ezek rögzítik dolgozóik jutalmának kifizetési kérelmét",

"Az ellenzéki sajtótermékekben megjelent álhírek az egyszeri bérkifizetés részleteiről nem értékelhetők másként, mint hangulatkeltésként, hogy elvegyék a figyelmet arról, hogy Semmelweis-napra az egészségügyi ágazat szereplői ebben a rendkívüli juttatásban részesülnek" - írták.

Tájékoztatásuk szerint

az egészségügyi szolgáltatók dolga, hogy a juttatásra jogosult dolgozóikat lejelentsék, ezt nem a dolgozóknak maguknak kell megtenniük.

Az egészségügyi dolgozók jutalmának kifizetési kérelmét - a bérkiegészítéshez hasonlóan - a szolgáltatók adminisztrációs rendszerén keresztül kell rögzíteni, írták.

Hangsúlyozták: a jutalomra mindenki csak egyszer jogosult, tehát a kifizetés annak számára is csak egyszer történik meg, akinek több jogviszonya van, illetve a főállása mellett további jogviszonnyal rendelkezik, ezért az átláthatóság és a többes juttatások elkerülése érdekében az adatokat dolgozónként szükséges rögzíteni.

Ezt a jelentést az egészségügyi szolgáltatók végzik és nem jelentkezhet adminisztrációs többletteherként, hiszen már kialakított gyakorlatuk van az ehhez hasonló intézkedések végrehajtásában. A közfinanszírozott ellátást végző, de magán fenntartású szolgáltatók számára pedig így nyílik lehetőség az egyszeri rendkívüli juttatás kifizetésére - közölték.

Az intézkedés gördülékenységét az Emmi szerint az is jelzi, hogy a mintegy 11 ezer érintett szolgáltatóból pár nap alatt már 3 ezer leadta az igényét a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek.

A bruttó 500 ezer forintot mintegy 160 ezer dolgozó kapja majd.

A juttatást még Orbán Viktor  jelentette be  március elején a szokásos Kossuth rádiós interjújában, majd másnap Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter  mondta , hogy mindenki, még a technikai személyzet is megkapja ezt a pénzt.

Rovatok