Index Vakbarát Hírportál

Orbán Balázs elmagyarázta, miért tart tovább az ingyenes parkolás, mint a veszélyhelyzet

2020. június 16., kedd 21:04 | aznap frissítve

Az országgyűlés ma elfogadta a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet megszüntetését kezdeményező javaslatot, és a kormány várhatóan június 20-án törli el a különleges jogrendet. A jogszabály szerint ugyanakkor az ingyenes parkolás még július elsejéig fennmarad.

Oláh Lajos,a Demokratikus Koalíció képviselője írásbeli kérdésben tudakolta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől, hogy miért tart tovább a díjmentes parkolás, mint a veszélyhelyzet. A kérdésre  Gulyás helyett Orbán Balázs miniszterhelyettes, stratégiai államtitkár válaszolt, írja a Hvg.hu

Orbán Balázs válaszában az olvasható, hogy a kormány a humánjárvány terjedésének csökkentése érdekében döntött az egész országra érvényes ingyenes parkolásról. A cél az volt, hogy ezzel is csökkentsék a közösségi közlekedéssel együtt járó kontaktusszámot, és csökkentsék az autóval munkába járók költségeit.

A miniszterhelyettes  szerint a rendkívüli jogrendet meg lehet szüntetni

a jogállamisági garanciák szem előtt tartása azonban indokolttá teszi a kellő felkészülési idő biztosítását mind az állampolgárok, mind a parkolási rendszert üzemeltetők számára. Ezt szolgálja, hogy a veszélyhelyzet tervezett megszüntetését követően kb. egy hétig, átmeneti intézkedésként – az állampolgárok érdekét és a kiszámíthatóságot szem előtt tartva – várakozási díjat július elsejéig nem kell fizetni.

Rovatok