Index Vakbarát Hírportál

A rendvédelmi dolgozók és kormánytisztviselők utazási korlátozását is feloldják

2020. június 16., kedd 11:48

Kedden várhatóan megszavazza a parlament a veszélyhelyzet megszüntetését, ami a sikeres védekezésnek köszönhető, jelentette ki Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs kedd délelőtti sajtótájékoztatóján. Több könnyítés is életbe lép ezután.

feloldják például az egészségügyi és a rendvédelmi dolgozók, valamint a kormánytisztviselők utazási korlátázását, és újranyithatnak a mozik, színházak.

A járványügyi készenlétet ugyanakkor továbbra is fenn kell tartani, mondta Kiss, hétfőn ezért megalakult az operatív törzs keretein belül működő járványügyi bevetési egység, amelynek vezetője az országos helyettes tisztifőorvos.

Ha azonnali beavatkozásra van szükség, a bevetési egység megy a helyszínre, az ügyeleti központ iránymutatásai alapján.

A járványügyi bevetési egység vezetője szükség esetén azonnali korlátozó intézkedéseket hozhat: elrendelhet kijárási korlátozást, látogatási tilalmat, átcsoportosíthatja az egészségügyi személyzetet, vagy nagy kiterjedésű fertőzött terület esetén lezárathatja a teljes területet.

A járvánnyal összefüggésben eddig 441 büntetőeljárás indult, és 81 főt hallgattak ki gyanúsítottként. 

Müller Cecília vette át a szót, aki ismertette a járvány legfrissebb adatait. Kedden egy fővel nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, ezzel 4077 beazonosított fertőzöttje van itthon a járványnak. Elhunyt két idős, krónikus beteg, így 565 főre emelkedett az elhunytak száma, 2516-an pedig már meggyógyultak.

Müller Rendkívüli jó hírnek nevezte, hogy AZ AKTÍV FERTŐZÖTTEK SZÁMA ezer alá csökkent, összesen 996 FŐ.

„Életünk a veszélyhelyzet megszűnése után egyre inkább a régi kerékvágásba tér vissza” – fogalmazott Müller, majd megerősítette:

Gyakorlatilag lezáródott a járvány első szakasza. 

Azt ugyanakkor szerinte nem szabad elfelejtenünk egy pillanatra se, hogy számos országban még emelkedik a fertőzöttek száma, ezért a járványügyi készültséget változatlanul fenn kell tartani, és muszáj ébernek maradnunk. 

Az emberi kapcsolataink ugyanakkor kicsit rendeződhetnek, közelebb kerülhetünk egymáshoz, folytatta az országos tisztifőorvos, és arról is beszélt, hogy fokozott odafigyeléssel el lehet kezdeni tervezni a nyári vakációt, a belföldi és külföldi utakat, lehet menni táborozni. A járvány csökkenése azt is megengedi Müller szerint, hogy

A nagyszülők vigyázzanak a gyerekekre nyáron. 

Az idősek délelőtti vásárlási sávjáról és a tömegközlekedési eszközökön kötelező maszkokról a kormány fog dönteni. Müller úgy gondolja, hogy

jelen helyzetben itt is várható változás.

A sajtótájékoztató végén rendkívüli bejelentést tett Gál Kristóf rendőrségi szóvivő. Gyanúsítottként hallgatott ki a rendőrség egy nőt az elhíresült álmentős MSZP-videó ügyében.

A mai napon nyomozó munkatársaim ebben az ügyben egy nőt gyanúsítottként hallgattak ki, majd kutatást tartottak az otthonában, ahol tárgyi bizonyítási eszközöket foglaltak le. A nyomozás során a gyanúsított szabadlábon védekezik

– fogalmazott Gál. A nyomozásról bővebben itt olvashat

(Borítókép: Magyarország Kormánya / Facebook)

Rovatok