Index Vakbarát Hírportál

Búcsúzik az operatív törzs

2020. június 17., szerda 11:42

A veszélyhelyzet megszűnésével véget érnek az operatív törzs sajtótájékoztatói, de az operatív törzs tovább működik a háttérben, jelentette be Gál Kristóf rendőrszóvivő a szerdai utolsó sajtótájékoztatón.

Ezután Müller Cecília országos tisztifőorvos, Lakatos Tibor ezredes, Kiss Róbert rendőr alezredes is elbúcsúzott.

Előbb Lakatos Tibor rendőr ezredes összefoglalta az operatív törzs munkáját.

AZ OPERATÍV TÖRZS 113 NAPJA MŰKÖDIK.

Lakatos felsorolta, hogy az ügyeleti központban a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a rendőrség, a katasztrófavédelem, a büntetés-végrehajtás, a terrorelhárítás, az Idegenrendészeti Főigazgatóság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Agrárminisztérium dolgozik együtt.

„Mindenkinek békés, vírusmentes nyarat kívánok” – búcsúzott el Lakatos.

Müller Cecília országos tisztifőorvos előbb elismételte a szerda reggeli adatokat. Egy újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4078-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Meghalt két idős, krónikus beteg, ezzel 567-re nőtt a halottak száma, 2547-en pedig már meggyógyultak. Az aktív esetek száma 964, 210 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 16-an vannak lélegeztetőgépen.

Az aktív fertőzöttek 39 százaléka, a halottak 60 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti.

Nemek megoszlása:

Az aktív esetek megyénkénti eloszlása:

A halottak száma részletesen:

Jellemzően az idős, krónikus betegségben szenvedők haltak meg Müller szerint. 

24 ember halt meg alapbetegség nélkül.

Az összes fertőzött korosztály szerinti eloszlása:

100 ezer lakosra 41 fertőzött és 6 halott jut az országban.

93 „importált” eset volt Magyarországon, ők külföldről hozták be a fertőzést, de a Magyarországon regisztrált összes fertőzött csupán két százalékát teszik ki.

Müller ezután összefoglalta a járvány megjelenését a világban. Szerinte még fogtuk decemberben a pezsgőspoharainkat, amikor jött a hír, hogy Kínában megjelent a vírus, és akkor még nem gondoltuk volna, hogy eljön Európába, nemhogy világjárvány lesz belőle. Aztán január végén már mindenki felkapta a fejét, amikor az Egészségügyi Világszervezet már tizenegy országból jelentett fertőzöttet.  Az országos tisztifőorvos szerint azért nőtt Magyarországon lassan az esetszám, mert időben meghozták a szükséges lépéseket a járvány megfékezése ellen. Emellett Müller  „rendkívül hálás”, hogy a lakosság betartotta a szabályokat.  Április elejétől látták, hogy zárt közösségekben –  az idősotthonokban és kórházakban –  jobban terjed a járvány. Ezután már „nagyon lassú csökkenésnek voltunk tanúi Müller szerint”.  Március 15-én jelentették az első halálesetet Magyarországon.

Müller ezután köszönetet mondott mindenkinek, így a lakosságnak, az egészségügy mindenféle területén dolgozóknak, az idősotthonokban és óvodákban, iskolákban dolgozóknak, az operatív törzsnek és támogatóinak.

Kiss Róbert rendőr alezredes előbb elismételte, hogy június 17-től Románia és Magyarország között gond nélkül lehet közlekedni. Megjelent egy uniós weblap is, ami az utazási korlátozások feloldásáról ad tájékoztatást.

„Én is azt a feladatot kaptam, hogy egy rövid áttekintést adjak” arról, hogy a rendőrség milyen lépéseket tett az elmúlt hónapokban, mondta Kiss. Ezután elismételte, hogy a kormány március 11-én rendelte el a veszélyhelyzetet, ekkortól állították fel a határellenőrzést több határszakaszon, március 12-től már házi karanténokat is ellenőriztek, majd azt is elismételte Kiss, mi mikor nyílt meg lassanként az országban. 

Legvégül Gál Kristóf megköszönte a „mémgyárosoknak”, akik „elképesztő magasságokba” emelkedtek a mémekkel, ezzel pedig segítették az operatív törzs munkáját. A sminkeseknek, fodrászoknak, hangosítóknak és operatőröknek is megköszönte a segítséget. Mivel a rendőrök saját egyenruhájukat hordják,

Müller Cecília pedig a kezdetek óta saját ruhatárából öltözködik, 

így a stylistoknak nem mond köszönetet Gál. Ezután minden jót kívántak. 

Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár közös képpel búcsúztatta az operatív törzs napi sajtótájékoztatóit.

Az Index korábban csinált egy Müller Cecília-bestofot, íme:

Best of Müller Cecília feat. Operatív Törzs

(Borítókép: Kovács Zoltán / Facebook)

Rovatok