Index Vakbarát Hírportál

Több mint 13 millió forint büntetést szabott ki a rendőrség a dudálós tiltakozókra

2020. június 18., csütörtök 05:48

Közérdekű adatkérésben kérte ki Szél Bernadett független parlamenti képviselő a budapesti rendőrfőkapitányt a dudálós tiltakozás résztvevői ellen indult eljárásokról és büntetésekről.

Szél a Facebook-oldalán azt írta, hogy

az öt alkalom során összesen 106 ember ellen indítottak szabálysértési eljárást, és első fokon összességében 13,635 millió forint pénzbírságot szabtak ki.

Mint ismert, Hadházy Ákos, Szél Bernadett és a Momentum április végén és május elején több dudálós tüntetést szervezett a Clark Ádám térre. Így tiltakoztak Kásler Miklós utasítása ellen, aki elrendelte, hogy a kórházak pár nap alatt tegyék szabaddá ágyaik 60 százalékát. A tüntetőket hétről hétre megbírságolták a rendőrök  "indokolatlan hangjelzés elkövetésére" hivatkozva, a kiszabott pénzbírság aztán közösségi adománygyűjtéssel végül összejött.

Szél ugyanakkor most a részleteket is közölte:

A legdurvábban a május 4-i tiltakozáson részt vevőkkel szemben jártak el: ekkor a helyszínen intézkedő 45 rendőr 49 fővel szemben indított szabálysértési eljárást, akiket összesen 7,59 millió forintra büntettek. Ez fejenként átlag 161 500 forint bírságot jelent. A rendőrségi válasz szerint az intézkedésekben első alkalommal 16, majd 30, 45, végül 50 rendőr vett részt

– írta, hozzátéve, hogy az országos rendőrfőkapitánynak is küldött egy adatkérést, tőle többek közt azt kérdezte, hogy a rendezvényekkel, illetve gyűlésekkel kapcsolatos veszélyhelyzeti korlátozások megszegése miatt hány esetben indítottak eljárást és mennyi bírságot szabtak ki. A válasz szerint a "rendezvénnyel kapcsolatos szabálysértés elkövetése miatt" országosan 71 személy ellen indult szabálysértési eljárás, ebből 69 (!) személlyel szemben Budapesten.

Közülük 56 személlyel szemben 8,925 millió forint bírságot szabtak ki első fokon. Ez fejenként átlagosan közel 160 ezer forintot jelent"

– fogalmazott Szél, aki szerint a rendőrség válasza azért is érdekes, mert ők maguk is csak rendezvényről beszélnek. 

"A mindvégig gyűlésnek minősített eseményt utólag rendezvényként újraértelmezték, miközben szabálysértési határozatok sorát alapozták arra, hogy a megmozdulás a kormány veszélyhelyzet hatálya alatt hozott intézkedései miatti véleménynyilvánítás", azaz a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó gyűlés volt emlékeztetett Szél. 

Kérdés, ha nem gyűlés volt, akkor milyen rendezvény is volt az? Zászlós buli? Ha viszont ezekben az adatokban nincsenek benne a Clark Ádám téri tiltakozások, akkor kérdés, hogy azokat miért nem küldték el

– írta a képviselő, aki egyébként azt is megkérdezte, hogy a Mi Hazánk "Tégy a magyargyűlölet ellen!" címmel meghirdetett eseménye kapcsán milyen rendőri fellépés történt. A rendőrség válaszában megírta, hogy az Országos Roma Önkormányzatnál 6 főt állítottak elő, 34 fővel szemben indult szabálysértési eljárás, közülük 2 fővel szemben a gyülekezési joggal visszaélés miatt is folyamatban van szabálysértési eljárás, valamint, hogy a gyűlés rendőri biztosításában 189 rendőr vett részt.

A Deák téri tüntetést ugyanakkor meg sem említette a rendőrség, ott senki ellen nem indult eljárás, senkit nem büntettek, csak biztosították a helyszínt. Pedig több ezren vettek részt rajta és tudjuk mit skandáltak"

– írta Szél, noha az ismert, hogy a rendőrség szerint a Deák téren demonstráció nem volt, csak kegyeleti megemlékezés.

Rovatok