Index Vakbarát Hírportál

Ötszintes apartmanház építésére adtak engedélyt a siófoki viharjelző mellett

2020. június 23., kedd 11:37

Rábólintott a kormányhivatal, megadta az építési engedélyt az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki viharjelző obszervatóriumának szomszédságában álló telekre annak ellenére, hogy a közeli telek beépítése a balatoni főmeteorológus szerint veszélybe sodorhatja a balatoni viharjelzés pontosságát – írja a Magyar Narancs.

A nem túl nagy, ellenben part menti telket a Menza éttermet is beindító ifj. Vidák László vette meg 2004-ben, majd szűk évtized múltán akart rá családi házat építeni, ám építésiengedély-kérelmét a siófoki építési hatóság elutasította. Végül aztán mégiscsak lett építési engedély, ám nem családi házra: az Azúr Szórakoztatóközpont Kft. jegyzi annak az ötszintes társasháznak a tervét, amire a Somogy Megyei Kormányhivatal jogi képviselője megadta az engedélyt. 

Holott ma már, egy 2019. júliusi kormányrendelet értelmében nem lehet magaslégköri szondával, időjárási radarral vagy szélradarral rendelkező meteorológiai obszervatórium 60 méteres körzetében új építményt felhúzni. Csakhogy ez a rendelet a korábban kiadott építési engedélyekre nem érvényes.

Az apartmanházat építtető cég a Molnárbeton Betongyártó Kft.-é, melynek az Aros Investments Kft., a Bermol Capital Investments Kft. és Molnár György a tulajdonosa. A két kft. mindegyike amúgy Molnáré, aki 2016-ban a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market-csoport egyik tagjával, a Moratus Szerkezetépítő Kft.-vel alapított közös céget MCM Beton Kft. néven. Molnár 2019-ben bekerült a fideszes vezetésű teniszszövetség elnökségébe is.

A Somogyivár hírportál azt írja: értesüléseik szerint a beruházó „úgy alakította az épület terveit, hogy az az obszervatóriumtól távolodva lépcsőzetesen növekedjen. Jegyzőkönyvben nyilatkozott arról, hogy az építendő ház tetején az OMSZ számára örökös szolgalmi jogot biztosít. Tehát, ha oda az obszervatórium bármilyen mérőeszközt fel kíván tenni a jövőben, abban semmi sem akadályozhatja. A társasházat úgy tervezte meg, hogy annak a működése teljes mértékben úgynevezett null emissziós legyen, tehát az épület működéséből eredő szennyezőanyag semmilyen módon nem befolyásolhatja az obszervatórium mérőműszereit. Végül, a jegyzőkönyvben rögzítetten, felajánlott 20 millió forint értékű eszközberuházási támogatást is az OMSZ számára.”

A döntés komoly felháborodást váltott ki a Népszava szerint, a Nők a Balatonért Egyesület az OMSZ főhatóságának számító agrárminiszterhez fordult, hogy jogi úton lépjen fel az engedély ellen.

Rovatok