Index Vakbarát Hírportál

Eddig 600 munkanélküli jelentkezett a Honvédséghez

2020. június 24., szerda 08:35

Ahogy azt májusban megírtuk, a Honvédség speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálat bevezetésével gondolta segíteni a koronavírus-járvány idején a munkahelyteremtést, ezért az ország 25 helyszínén várja azokat a 18 és 50 év közötti magyarokat, akik elveszítették a munkájukat és vállalják a 6 hónapos kiképzést. Az illetmény havi bruttó 161 ezer forint.

Az első képzések július 1-jén indulnak, az idén 3 ezer jelentkezőre számítanak, de ez bővíthető, mondta el akkor Benkő Tibor honvédelmi miniszter. A Népszava a minisztériumtól most kikérte, eddig mennyien jelentkeztek, hogy alakult a program.

A cikkből kiderül, közel négyezer álláskeresőt vár a honvédség első körben a programban, eddig összesen hatszázan jelentkeztek. A minisztérium a lapnak elmondta, az összes helyszínen folyamatban vannak az érdeklődők szűrése. 

Mint kiderült, a program bármikor megszakítható, például ha időközben munkát találna a jelentkező máshol. A hat hónap alatt az illetmény mellett jár a ruházkodási, illetve az utazási hozzájárulás is. Utóbbi azért, mert a munkaidő végén a résztvevők hazamehetnek a családjukhoz.

"A honvédség szempontjából mindenképpen megtérülő lehet a program: aki végig csinálja a kiképzést, arra utána akkor is tartalékosként lehet számítani, ha végül valahol állást kap és távozik a honvédségből. Másfelől elképzelhető, hogy a résztvevők egy része – köztük a versenypiacról kiesett, ám valamilyen képzettséggel rendelkezők - végül a katonaságnál maradnak, ami szintén nem lenne ellenére az évek óta munkaerőhiánnyal küzdő honvédségnek" - írja a lap.

Rovatok