Index Vakbarát Hírportál

900 alatt az aktív fertőzöttek száma, egy idős beteg meghalt

2020. június 26., péntek 08:58

4 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4127 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt egy idős, krónikus beteg, vele 578 főre emelkedett az elhunytak száma, 2663-an pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 886 fő.

Az aktív fertőzöttek 38 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti. 179 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen – írta pénteken a koronavírusról tájékoztató hivatalos honlap.

Csütörtökre kilenc fővel emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma, egy 39 éves, krónikus beteg pedig meghalt. 

Csakugyan csütörtökön, a kormányinfón elhangzott, hogy a kormány folyamatosan vizsgálja a koronavírus miatt hatályban lévő intézkedéseket. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter emlékeztetett arra, hogy Közép-Európában egyelőre csökken az aktív fertőzöttek száma. A kormány indokoltnak tartja az eddigi szabályok fenntartását. De lehetséges, hogy az augusztus 20-i Szent István-napot megtartják, ezt a gazdaság újraindítása is indokolná. Erről július közepén tud dönteni a kormány.

A legfontosabb most, mondta, a gazdaság újraindítása. Minden olyan intézkedést meg kell hozni, ami azt szolgálja, hogy annyi munkahely jöjjön létre, amennyit a vírus megszüntetett. A kormány becslése szerint 120-130 ezer ember veszíthette el a munkáját a vírus miatt, tehát szerintük ennyi munkahelyet kell létrehozni.

A gazdaság védelme érdekében létrehozták a gazdaságvédelmi operatív törzset, ezt szerdán jelentették be. Vezetője Varga Mihály pénzügyminiszter, a törzs elsődleges célja pedig a magyar gazdaság növekedési pályára állítása, ezért azonosítja és felszámolja azokat az adminisztratív szabályokat, bürokratikus terheket, amelyek fékezik a gazdaságot, akadályozzák a vállalkozások működését.

Az országban jelenleg már nincs veszélyhelyzet, járványügyi készültség azonban van.

A magyarországi koronavírus-járvány alakulását az alábbi, folyamatosan frissülő grafikonokon követheti nyomon:

Borítókép: Vérmintát vesznek egy férfi karjából a koronavírus-szűrések elvégzésére kijelölt egyik helyszínen, a szentmártonkátai polgármesteri hivatalban 2020. május 12-én. A koronavírus-szűrőprogramban a Semmelweis, a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetem vesz rész. A programba 17 ezer 780 embert hívtak meg véletlenszerűen kiválasztva. Ők életkorra, nemre és regionálisan is reprezentálják a magyar társadalmat. MTI/Máthé Zoltán

Rovatok