Index Vakbarát Hírportál

Kioktató válaszban nem válaszolt Hadházy lélegeztetőgépes kérdésére a kormány

2020. június 27., szombat 17:16

"A védőeszközök beszerzéséről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter rendszeresen tájékoztatást ad a Parlamentben, így amennyiben Ön részt vesz az üléseken, teljeskörűen tájékozott lehet" – válaszolta Kásler Miklós emberminiszter helyett Magyar Levente KKM-államtitkár Hadházy Ákos írásbeli kérdésére. 

A független képviselő azt próbálta megtudni, "hány lélegeztetőgép beszerzése történt meg eddig a járványügyi vészhelyzet kapcsán?", erre érkezett a fenti rövid és információtartalommal nem bíró válasz a keltezés alapján június 23-án. A levélről készült képet csak ma posztolta Hadházy a Facebookra.

A 444 cikkéből kiderül, hogy Magyar Levente állítása maximum részben fedi a valóságot, ugyanis Szijjártó nem átfogó jelleggel, legfeljebb csak az éppen aktuálisan beérkezett lélegeztetőgépekról szokott beszámolni, e részinformációk alapján próbálták meg ők is korábban megbecsülni, hogy állhatunk most a beszerzéssel. 

Szerdán - vagyis a válasz után két nappal - egyébként kiderültek a valós számok, Menczer Tamás külügyi államtitkár a köztévén elárulta, hogy a kormány 16 ezer lélegeztetőgépet rendelt meg, hogy abból 10 ezer biztosan megérkezzen – és ez körülbelül 300 milliárd forintba kerül. Ebből az következik, hogy egy gépért közel 19 millió forintot fizet az állam. Egyébként a legrosszabb hazai vírusforgatókönyv esetére 8 ezer lélegeztetőgéppel számoltak korábban, és időközben a hazai gyártás is beindult. 

Rovatok