Index Vakbarát Hírportál

Videón, ahogy egy autós belecsapódik egy munkaterületet védő járműbe az M0-son

2020. június 29., hétfő 09:42

A heves esőzések miatt június 22-én a Magyar Közút szigetszentmiklósi mérnökségének munkatársai az M0-s autóút elválasztósávjának vízelvezetőit takarították, mozgó forgalomterelés, 60 km/h-s sebességkorlátozást jelölő táblák mellett. Itt készült az a felvétel, amit a vállalat új kamerarendszere rögzített, és amin az látható, ahogy egy autó belecsapódik a munkaterületet védő jármű energiaelnyelő berendezésébe – írják közleményükben.

A felvételen az látszik, ahogy az autós a belső sávban nagy sebességgel halad, miközben a vészvillogója is működik, majd belecsapódik az energiaelnyelőbe. A sofőr ezután hátratolat a Renault-val, a vészjelzés ekkor már nem látható, majd a sofőr kiszáll, elsétál az energiaelnyelő felé, majd visszaül az autóba, tolat, és elhajt.

A Magyar Közút azt írja, hogy a munkagépben az ütközés pillanatában nem tartózkodott senki, ezért személyi sérülés nem történt, az energiaelnyelő viszont használhatatlanná vált. „Miután a balesetet okozó autós nem talált a munkagépnél senkit – a sofőr is a munkaterületen dolgozott –, mintha mi sem történt volna, visszaszállt az autóba, ismét tolatott, ami gyorsforgalmi úton fokozottan balesetveszélyes és elhajtott a helyszínről. A Magyar Közút munkatársai pedig csak később vették észre az okozott kárt. A személyautóra a rendszám alapján nemzetközi körözés van érvényben, a társaság pedig a szerződött biztosító partnerén keresztül igyekszik gondoskodni a létfontosságú szerkezet mihamarabbi pótlásáról.”

Hozzáteszik, hogy a 60 km/h-s sebességkorlátozást a videófelvételek szerint szinte egy jármű sem tartja be, 80-110 kilométer/órás sebességgel haladnak el közvetlenül a közutas dolgozók mellett. A kamerákat tesztjelleggel már elkezdték felszerelni, a jövőben az útellenőri autókba is kerülnek majd fedélzeti kamerák.

Rovatok