Index Vakbarát Hírportál

Első fokon öt év fegyházra ítélték a Szigeten drogot áruló holland fiatalokat

2020. június 29., hétfő 18:26 | aznap frissítve

Öt év fegyházbüntetésre ítélte a Sziget Fesztiválon drogot áruló két fiatalt első fokon, nem jogerősen a Fővárosi Törvényszék hétfőn, illetve a bíróság megszüntette a vádlottak letartóztatását, és elrendelte bűnügyi felügyeletüket, vagyis a kijelölt ingatlant csak külön engedéllyel hagyhatják el, a magatartási szabályok betartását pedig a mozgásukat nyomon követő technikai eszközzel kell ellenőrizni, írja az MTI.

Az elsőfokú ítélet szerint az egyik vádlott 2019-ben Hollandiában nagykereskedelmi mennyiségű marihuánát és MDMA-tartalmú tablettát (ecstasyt) szerzett be, majd rávette társát, hogy segítsen a drogot Magyarországra hozni és az augusztusi Sziget Fesztiválon értékesíteni. A hétfői előkészítő ülésen a vádlottak beismerték bűnösségüket, és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. A törvényszék elfogadta a nyilatkozatokat és nem folytatott le bizonyítási eljárást.

A bíróság szerint enyhítő körülmény a vádlottak büntetlen előélete, a bűnösség beismerése és a megbánásuk, súlyosító körülmény viszont, hogy a jelentős mennyiséget többszörösen meghaladó kábítószerrel kereskedtek. A törvényszék szerint a vádlottak esetében a büntetéssel elérni kívánt célok a törvényi minimumban meghatározott szabadságvesztéssel is elérhetők, ezért öt év fegyházra ítélte és négy évre kiutasította Magyarország területéről őket. Az ítélet nem jogerős.

Ibolya Tibor fővárosi főügyész az MTI-vel azt közölte, hogy az elsőfokú ítélet ellen az ügyész a büntetések lényeges súlyosítása érdekében fellebbezett. Az ügyészség korábban arra az esetre, ha a vádlottak az előkészítő ülésen beismerik a bűnösségüket és lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról, azt indítványozta, hogy a bíróság ítélje a huszonhárom éves férfit tíz, a huszonkét éves férfit nyolc év fegyházbüntetésre, és ugyanennyi időre utasítsa ki őket Magyarország területéről.

Rovatok